BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezentúl okos parkolóhelyeket is exportál hazánk Kínába

Kína az egyik leggyorsabban bővülő exportpiaca Magyarországnak, 2010 óta pedig kiemelt külgazdasági célunk a kínai reláció bővítése – jelentette ki megnyitóbeszédében Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a második magyar export napján, amelynek díszvendége Kína volt. Hozzátette, hogy ezt tovább erősíti a februárban megkötött kétoldalú kereskedelmi megállapodás.

2010 óta megkétszereződött a magyar kivitel Kínába, 50 százalékkal több vállalat exportál a távol-keleti országba, és ezen cégek négyötöde, közel 800 vállalkozás kkv. Ugyanakkor ezek teljesítménye az exporton belül már messze nem négyötöd, ezért fokoznunk kell a kkv-k intenzitását, hozzáadott értékét, nem elegendő a nagy vállatok jó teljesítménye, segítenünk kell a kisebb cégeket, mert ezek teremtenek új munkahelyeket – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Az Európai Unióban Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, az egyik legnagyobb a GDP-bővülés, és csak az első fél évben mintegy 25 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához mérten. A 2010-es 71 milliárd euróról az idén év végére 100 milliárd euró fölé növekszik a magyar export volumene, ami közel 50 százalékos növekedés – sorolta az eredményeket Magyar Levente, aki szerint ezek tették lehetővé, hogy a kínai relációban is sikereket tudtunk elérni.

Tuan Csie-lung, Kína magyarországi nagykövete megnyitóbeszédében gratulált a magyar eredményekhez, amelyeket szerinte a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok bővítése tovább erősít majd. Elmondta, hogy Magyarország Kína számára a térség legfontosabb kereskedelmi célpontja. Urbán Zoltán, az Exim vezérigazgatója arról beszélt, hogy Magyarország az egyik legnyitottabb ország Európában, a külpiacoktól való függősége az egyik legmagasabb, ugyanakkor ezt lehetőségként fogta föl. A GDP 3-4 százalékkal nőtt átlagosan, aminek az export nagyon erős bástyája – tette hozzá. Úgy véli, hogy a tavalyi rekordév adatait az ideiek megdöntik majd, és 11 milliárd euró fölött lehet a külkereskedelmi többlet.

A rendezvényen az EPS Global Zrt. megállapodást kötött a ZTE kínai telekommunikációs vállalat közlekedéstechnológiai leányvállalatával további 90 ezer parkolóhely építésére. Kínai projektcégük – amelyben a magyar fél többségi tulajdont szerzett – 10 ezer „okos parkolóhelyet” épít és üzemeltet húsz évig Jangcsug városban. A távol-keleti projektet az Exim finanszírozza mintegy 1,5 milliárd forint értékben. A rendszer lényege, hogy szenzorok segítségével, applikáción keresztül jelzi az üres parkolóhelyek számát és pontos helyét a városban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.