BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: javult a fizetési mérleg augusztusban

Az előző havi, alig több mint 10 millió euró után augusztusban 199,6 millió euró volt a folyó fizetési mérleg többlete, amely a megelőző teljes, második negyedévben még 1,750 milliárd eurót tett ki.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden megjelent előzetes adatok szerint a júliusi alig 5 millió euróról 341 millió euróra ugrott az Európai Uniótól átutalt tőketámogatások összege, de ezzel együtt is messze elmaradt a második negyedévi 1,391 milliárd euró időarányos részétől.

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg egyenlegéből számolt és az ország külső pénzügyi pozícióját jellemző, úgynevezett finanszírozási képesség a júliusi 14 millió euróval szemben 539 millió euróra ugrott augusztusban. A második negyedévben az összeg 4,212 milliárd eurót ért el.

A Magyar Nemzeti Bank épülete
Forrás: Móricz-Sabján Simon

Annak ellenére, hogy augusztusban jelentősen javult az export növekedési üteme, az áruforgalomhoz kapcsolódó bevételek egyenlege augusztusban is negatív volt, 22 millió euró deficitet mutatott a júliusi 139 millió euró után. Az idegenforgalom lényegében megismételte az előző havi teljesítményét, és a júliusi 337 millió euró bevételi többletet követően 341 millió euró nettó bevételt termelt augusztusban. Így a második negyedévi, 1,5 milliárd eurót megközelítő áruforgalmi többlettől az első két havi adatok ugyan elmaradnak, de az idegenforgalom előző negyedévi 810 millió eurós bevételi többletének túlszárnyalására jók az esélyek a kéthavi 678 millió euró alapján.

A jövedelemkiáramlás – a fizetési mérleg többi tételének hullámzásához képest, meglehetősen stabilan havi 700 millió körül – júliusban 715, augusztusban 713 millió euró – alakul, ami teljes összhangban van az első két negyedév adataival. Ezen belül a külföldiek közvetlen működőtőke befektetései után járó profit kivonása júliusban és augusztusban is egyformán 618 millió euró volt, ami időarányosan alig tér el a második negyedévi 1,741 milliárd eurótól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.