BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakadéknyi bérkülönbségek az NFL-ben

Harmincmillió dollárral többet keresnek a legjobban fizetett védők a támadóknál az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL).

Az NFL legjobban kereső válogatottjában a védő játékosok 180 millió dollárt vihetnek haza, míg a legjobban kereső támadók „mindössze” 150 milliót – derül ki a Spotrack adataiból. Úgy fest, a csapatok menedzserei is egyre inkább a bajnokság megnyerésére koncentrálnak, a játékosfizetések alapján ugyanis a régi mondás alapelveit követik, mely szerint: a támadók nyerik a meccseket, a védők pedig a bajnokságot.

Hiába a védők túlsúlya, a legtöbbet még mindig egy irányító viszi haza. Joe Flacco, a Baltimore Ravens játékosa idén 24,5 millió dollárral lehet gazdagabb, ezt a szerződést még a 2013-as Super Bowl megnyerésének köszönheti. Igaz, a fizetési sapkában annyira kevés hely marad Flacco kifizetése után, hogy nem jut forrás más pozíciók megfizetésére, így a csapat azóta sem jutott a bajnoki döntő közelébe. Érdekesség, hogy a februárban már az ötödik gyűrűjét begyűjtő, a világ legjobb játékosának kikiáltott Tom Brady 14 millió dollárt kereshet a New England Patriotsnál a mostani szezon alatt.

A védők és a támadók közti különbség az utóbbi évek szabályváltozásainak is köszönhető, a futójáték sok csapatnál már csak mutatóban van, a legtöbben a passzokra alapozzák a támadást. Emiatt több együttes már nem is alkalmaz az erőfutásoknál használt fullbacket, így nem csoda, hogy a poszton a legtöbbet kereső Kyle Juszczyk (San Francisco 49ers) mindössze 3,8 millió dollárt kaphat idén, ami még a speciális csapatrész topjátékosainak bérétől is elmarad. Felértékelődött viszont a tight end pozíció, amely egy összetett poszt, elkapásokban és blokkolásban is remekelniük kell a játékosoknak. Aki ennek megfelel, az sokat kereshet, ma már a liga egyik nagy öregje, Jason Witten is 12,3 millió dollárt vihet haza, igaz, ez az összeg még mindig elmarad a legmagasabb fizetésektől.

A védelemben is változást figyelhettünk meg az elmúlt években: azok a játékosok kapják a legnagyobb fizetéseket, akik részt vesznek a passzsiettetésben, vagyis közvetlen nyomást helyeznek az irányítóra. A legmagasabb bért a védők között a szélső linebacker Justin Houston (Kansas City Chiefs) söpörheti be, aki idén 22,1 millió dollárral lehet gazdagabb. Az 50. Super Bowl legértékesebb játékosa, Von Miller (szintén szélső linebacker), a híresen nagyszájú passzvédekező Josh Norman és a rossz modoráról hírhedt védőfalember, Ndamukong Suh is csaknem 20 millió dollárt kereshet idén. Az inkább futás elleni védekezésben részt vevő belső linebacker pozícióban a legjobban Luke Kuechly keres, az idei szezon alatt 12,8 millió dollárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.