BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól vizsgázott a brit bankrendszer

Átmentek a stresszteszten a vizsgált brit bankok – közölte tegnap a Bank of England (BoE). Az elmúlt három évben először vizsgázott le az összes hitelintézet: Mark Carney jegybankelnök szerint a bankrendszer még egy rendezetlen Brexit esetén is támogatni tudná a reálgazdaságot, anélkül hogy ki kellene segíteni.

A rendezetlenséget vélhetően arra értette az elnök, ha az Európai Bizottság és a brit kormány nem jutna a Brexit-tárgyalások végére 2019 márciusáig. Carney szerint ezt a háztartások és az üzleti élet is megérezné. Az viszont nem világos – tette hozzá –, hogy a bankrendszer miként birkózna meg azzal a helyzettel, ha a rendezetlen Brexit és egy globális recesszió egyszerre sújtaná a szigetországot. A jegybank arra is figyelmeztetett: az ország magas, GDP-arányosan 4,4 százalékos folyófizetésimérleg-hiánya nagy kockázatot jelent.

A brit jegybank londoni épülete
Forrás: AFP

A vizsgált bankok közül a Barclayst és az RBS-t csak az idei tőkeemelésük segítette át a lécen. A többi vállalat, az HSBC, a Lloyds, a Santander, a Standard Chartered és a Nationwide Building Society átment. A jegybank kiemelte: a vizsgált hitelintézetek megháromszorozták a tőkéjüket a pénzügyi válság óta.

A BoE egy elég súlyos környezetet szimulált a tesztben. Azt a szcenáriót vette elő, hogy a globális GDP 2,4 százalékkal esik, miközben a brit gazdaság 4,7 százalékkal zsugorodik, a munkanélküliség 9,5 százalékra nő, az ingatlanárak 33 százalékot zuhannak, a kereskedelmi ingatlanárak 40 százalékot, a font árfolyama pedig 27 százalékot esik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.