BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kelet-Európa most a legizgalmasabb befektetési célpont a világon

„Kína befolyása jelentősen nőtt az elmúlt száz évben, így a jüan mostanra az egyik legfontosabb valuta lett világszerte. Közös érdekünk, hogy szorosabbra vegyük a kapcsolatunkat a keleti világgal” – mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke. Beszédében Végh megemlítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) renminbi-programját, illetve kiemelte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) panda-kötvény kibocsátását is.

„Előbbi likviditási részére eddig nem volt szükség, ezt ugyanis csak akkor vetjük be, ha a piaci turbulencia alakul ki” – mondta Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója. „Bátorítjuk a bankokat arra, hogy renminbi alapú termékeket dobjanak piacra, ami azért kényelmes, mert a kínai deviza igen stabil, alacsony volatilitású fizetőeszköz. Lényeges, hogy a forint és jüan között közvetlen váltás lehetséges, mostanra már nem kell köztes devizát közbeiktatni a váltáshoz” – emelte ki Palotai.

Felidézte, a renminbi IMF-kosárba emelése után néhány hónappal az ÁKK már panda-kötvényeket bocsátott ki, így 2016 áprilisban már jüan alapon is finanszírozni tudtuk a magyar államadósságot – mondta Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója. Az összes devizát először euróra váltjuk, így az árfolyamkockázat is ehhez mérhető, összesen 15 millió renminbiben denominált kötvényük van, ami nemzetközi szinten is jelentős mennyiség.

A jegybankkal való együttműködés jelentősen csökkentette a befektetési kockázatot a térségben, köztük Magyarországon is – mondta Waylon Yeh, az International Business Settlement Holdings alelnöke. Kína lett az egyik legnagyobb tőkeexportőr a világon, amely jelentős keresletet hoz magával – húzta alá az alelnök. A legjobb szabályozások Kelet-Európában találhatók ahhoz, hogy tőkét tudjanak vonzani. Emellett a nyugat-Európához mérhetően olcsóbb költségek is vonzóvá teszik a térséget.

A stabil környezetet keressük a döntéseink meghozatalában – mondta Dölle Ákos, az Eximbank igazgatója. Kelet-Európát a magas növekedés, a jól képzett munkaerő és a hatékony kormányzati intézmények teszik vonzó befektetési célponttá.

Kelet-Európa az egyik legizgalmasabb befektetési cél jelenleg a világon – mondta Lily Hou, a Global eID szövetség alelnöke. A kiépült számítógépes infrastruktúrának köszönhetően mostanra felépült a bizalom, így olyan Magyarországra jönni, mintha haza érkeznénk az üzleti környezet szempontjából. A térség országai tagjai az Európai Uniónak, így ugyan kedvezőbbek a befektetési feltételek a nyugati országoknál, mégis teljesülnek az európai közös piac szigorú feltételei.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.