BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres volt az újratervezés

Írország visszalépett a gazdasági növekedés útjára, de ez fájdalmas út volt – mondta Anthony Linehan, az ír államkincstár államadósság-kezeléssel foglalkozó igazgatóságának helyettes vezetője a konferencián. A problémát az okozta, hogy kipukkadt az ingatlanlufi. A nemzeti banknak 67 milliárd eurót kellett biztosítania a bankoknak. 2010-ben a hiány a GDP 13 százalékát tette ki, de ha a bankok kimentését is belevennék, 30 százalék fölött lenne. Az államadósság emiatt drámaian megnőtt. Pánik tört ki az országban, megnőtt az államadósság finanszírozásának költsége, AAA-ról leminősítették az ország adósságbesorolását, volt hitelminősítő, amelyik bóvliba tette Írországot. Sokan azt gondolták, újabb mentőcsomagra lesz szükség.

2017.11.06. VG konferencia /
Anthony Linehan az ír Államkincstár helyettes vezetője.
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Anthony Linehan felidézte: az államkincstár megtervezte, hogyan lehetne kilábalni a válságból. Fontos volt, hogy az EU-tól és az IMF-től segítséget kaptak, és egy hároméves programot fogadtak el. Ennek következtében a belső fogyasztás visszaesett, az export azonban nőtt, javultak a gazdasági mutatók, és nőtt a külföldi tőkebefektetések mennyisége. Egy újabb generáció is megjelent, amelyik nem szenvedett a hitelektől, ők állították talpra a gazdaságot. A kormány csökkentette a deficitet, és a trojkának (EU, IMF és az Európai Központi Bank) tett ígéreteit is túlteljesítette. Most körülbelül 3 százalékos a hiány. 2015-ben visszatértek a piacra új kötvénykibocsátással, a lejáró kötvényeket megszüntették.

A trojka programjából 2014 januárjában sikerült kilépni. Akkorra már 15 hónapos működést lehetővé tevő tartalék képződött. Ezen a pénzen azonban nem akartak ülni, elérték, hogy az államadósság csökkenjen, 110 százalékról 80 százalék alá. A hozamok is csökkentek, felminősítések jöttek, és sikerült 100 éves kötvényt is kibocsátania az országnak, ami ikonikus momentum volt. Most már nemcsak a fedezeti alapok, de a többi intézményi befektető is finanszírozza az országot. Az Európai Unió sokat segített azzal, hogy kétszer is meghosszabbította az ír adósságok lejáratát. Lényeges eredmény, hogy fenntarthatóvá vált az adósság, a kamatköltségek csökkentek: az idei év végére 6 milliárd euró alá kúszhatnak.

A finanszírozás döntő része külföldről jön, bár igyekeznek lakossági befektetőket is bevonni. 2014-ben az IMF-hitelt refinanszírozták olcsóbb hitellel, hamarosan pedig teljesen visszafizetheti az ország a valutaalap kölcsönét. A Brexit miatt viszont aggódnak az írek, a brit kilépés a GDP 8 százalékába kerülhet az országnak, de recessziótól nem kell tartani így sem – mondja Linehan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.