BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KSH: nőtt az ipari termelés

Idén októberében az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. 2017 első tíz hónapjában a termelés 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) iparról szóló második becslésében.

Az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten 2017 októberében – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) iparról szóló második becslésében. (Az első becslésben közölt októberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A KSH szerint az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,2 százalékkal nőtt.

Forrás: MTI

Az ipari export volumene 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 37 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 4,0 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 14,7 százalékkal nőttek.

A becslés kitér rá, az ipar belföldi értékesítése 6,0, ezen belül a feldolgozóiparé 10,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a jelentős súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 8,2, a csekély súlyú bányászaté 48 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,8 százalékkal csökkent – áll a becslésben.

Így alakult a feldolgozóipari termelés és értékesítés

A becslés szerint az előző havi csökkenéssel szemben a feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A járműipar magasabb teljesítményszintje az új rendelés mutatóiban is tükröződik. A közúti jármű alkatrészei gyártásának volumene 8,1 százalékkal nőtt, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé 1,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,7 százalékkal bővült. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 8,2, míg a kisebbik, a híradástechnikai berendezésé 19,9 százalékkal emelkedett.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,0 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül a legjelentősebb részarányú (24 v) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 0,8 százalékkal csökkent, míg a legnagyobb mértékben, 19,6 százalékkal a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás bővült.

Az alágak közül legnagyobb mértékben, 22 százalékkal a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása emelkedett mind a hazai-, mind a külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően. A másik hasonló súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,9 százalékkal nőtt.

A korábbi hónapok növekedését folytatva a feldolgozóipari termelés 6,2 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártása 14,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – áll a becslésben.

2017-ben az eddigi legnagyobb növekedését produkálta a vegyi anyag, termék gyártása: a termelés volumene 7,3 százalékkal emelkedett, nagyrészt a kivitel felfutásának eredményeként.

Kisebb mértékben mint az előző két hónapban, de most is jelentősen, 15,8 százalékkal bővült a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás. Mindkét értékesítési irányban kimagasló volt a növekedés.

Gyorsult a növekedés üteme a 3,3 százalékos részarányú egyéb feldolgozóiparban: a kibocsátás 10,3 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt. A jó teljesítményhez elsősorban a kimagasló dinamikájú ipari gép, berendezés, eszköz javítása járult hozzá.

Az alágak közül csak a kis súlyt képviselő gyógyszergyártás kibocsátása stagnált, főként az exportkereslet mérséklődése miatt.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében októberben (3,0 százalékos létszámnövekedés mellett) 4,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – írja a becslés, hozzátéve, hazánk minden régiójában nőtt az ipari termelés, a legjobban, 10,2 százalékkal Dél-Dunántúlon, a legkevésbé, 4,2 százalékkal Dél-Alföldön.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 18 százalékkal emelkedett 2016 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 0,2, az új exportrendelések 21 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 8,0 százalékkal elmaradt a 2016. októberitől.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

2017. január–októberben az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 6,1, a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 4,2 százalékkal emelkedett.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2,0 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,2 százalékos létszámbővülés mellett következett be.

Az ipari termelés Magyarország minden régiójában emelkedett, a legnagyobb mértékben Észak-Alföldön (8,8 százalék), a legkevésbé Dél-Alföldön (2,6 százalék).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.