BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még gyorsabban nő a német gazdaság

Jelentősen javította a a legnagyobb euróövezeti gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését a Bundesbank pénteken kiadott szokásos féléves jelentésében.

Németország központi bankja – korábbi előrejelzését továbbjavítva – arra számít, hogy idén 2,6 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal, 2019-ben pedig 1,7 százalékkal bővül a bruttó hazai termék (GDP). Az előző prognózisban az idei évre még csak 1,9 százalékos, jövőre 1,7 százalékos, 2019-re pedig 1,6 százalékos növekedést jósoltak a legnagyobb euróövezeti gazdaságnak.

Fotó: AFP

A központi bank ugyanakkor ismét arra figyelmeztetett, hogy 2018-tól lassulni kezd a növekedés, mivel a gazdaság érettebb szakaszba lép, így 2020-ban a GDP-növekedés üteme 1,5 százalékra mérséklődhet.

A Bundesbank a kedvező munkaerőpiaci helyzettel, a fogyasztás növekedésével és a világkereskedelem fellendülésének húzó hatásával indokolta az előrejelzés javítását.

Az élénk külső keresletnek köszönhetően dinamikusan nő az ipar, és a beruházások továbbra is meredek ütemben bővülnek – mutatott rá a Bundesbank. amelynek elemzői immár magasabb inflációt is várnak.

A friss előrejelzés szerint idén az éves átlagos infláció 1,7 százalékra, jövőre pedig 1,6 százalékra rúg majd, mindkét számot 0,2 százalékponttal emelték a fél évvel ezelőtti jóslathoz képest. 2019-ben már 1,7 százalékra, 2020-ra pedig 1,9 százalékra gyorsulhat a pénzromlás üteme.

A német ifo gazdaságkutató intézet csütörtökön javította jelentősen, 2 százalékról 2,6 százalékra a jövő évi német GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését. Az ifo az idénre 2,3 százalékos német gazdasági növekedéssel számol. A német kormány 2 százalékos idei gazdasági növekedést vár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.