BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteget költenek sporttámogatásra

Két kormányhatározatban több mint hetvenmilliárd forint értékben támogat hazai és határon túli sportcélú fejlesztéseket, illetve sportesemények megrendezését a kormányzat – fejlesztési forráshoz jut az FTC, támogatást kap az új nyíregyházi stadion és működési támogatáshoz jut a kézilabda-szövetség is.

Új nyolcezer fős stadion épülhet Nyíregyházán, amelynek megvalósításához több mint tízmilliárd forinttal járul hozzá az állam – egyebek között ez is szerepel azon a hosszú listán, amelyen a kormány által támogatott sportinfrastruktúra-fejlesztési beruházások találhatók. Az 51 különböző jogcímen a kormányzat közel 65 milliárd forintnyi támogatás szétosztását rendelte el.

A Magyar Közlöny legújabb számában szereplő hosszú listán a támogatottak között szerepel többek között a Magyar Lovassport Szövetség, amely 2,2 milliárd forintot kap egy kisvárdai lovasakadémia és termálvizes lórehabilitációs központ kialakítására. A település más sportszervezetét is támogatta a kabinet: a Kisvárda Labdarúgó Akadémiát hétszázmillió forinttal, a kézilabda-akadémiát pedig 250 millió forinttal. Több mint 1,8 milliárd forinthoz jut a Magyar Röplabda Szövetség, amely ezt a Békéscsabai Röplabda Akadémia támogatására fordítja. A kormányhatározat szerint a Ferencvárosi Torna Club 15 milliárd forinthoz jut a Fradiváros II. ütem megvalósításához.

Forrás: MTI | Fotós: Földi Imre

A közlönyből nem derül ki, hogy ebből a pénzből pontosan mit valósítanak meg, egy korábbi tájékoztató szerint a 2020-ra elkészülő komplexummal megduplázódik a Fradi bázisának a területe. A mostani kormányhatározat szerint a klubnak emellett egymilliárd forintot biztosítanak a fejlesztéseihez. A Magyar Evezős Szövetség fejlesztéseihez szintén egymilliárd forinttal járul hozzá az állam. Mindezeken túl például a káptalanfüredi gyermek- és utánpótlástábor fejlesztéséhez 2,2 milliárd forintot biztosít a kabinet.

A határon túli területek magyar sportéletét is támogatja a kormányzat, például a Munkácsi Labdarúgó Akadémia 1,6, a Délvidék Sport Akadémia 1,5, a dunaszerdahelyi, az eszéki és a sepsiszentgyörgyi sportakadémia egy-egy milliárd forintos támogatásban részesül, míg a csíkszeredai ötszázmillió forintot kap.

Egy másik, összességében több mint hatmilliárd forint sportcélú támogatásról is döntött a kormány, az összeget a Magyar Közlönyben most megjelentek szerint az érintetteknek még idén biztosítják. A forrás legnagyobb része, ötmilliárd forint – két jogcímen – a Magyar Kézilabda Szövetséget illeti. A szervezet hárommilliárd forintot kap sportszakmai és fejlesztési feladatokra, kétmilliárd jut a női kézilabda final four, a női junior-világbajnokság és a korosztályos magyar női válogatottak mérkőzéseinek és a női nemzeti bajnokság megrendezésére. Ezeken túl az emberi erőforrások miniszterének és a nemzetgazdasági miniszternek arról is gondoskodnia kell, hogy például a Váci Reménység Egyesület által használt atlétikapálya fejlesztésére rendelkezésre álljon a 774 millió forint, de a Magyar Ökölvívó Szakszövetség is kap 452 millió forintot az erdélyi Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia beruházásra. A Magyar Sportújságírók Szövetsége a Nagy Béla-program lebonyolításához és az Év Sportolója Gála megrendezéséhez 120 milliós támogatást kap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.