BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra szavaz a képviselőház Trump adóreformjáról

Újra szavaznia kell a képviselőháznak a Donald Trump amerikai elnök kormánya által javasolt adóreformról, mert a szenátus apróbb szabálytalanságokat talált a szövegben, melyeket törölnek belőle, s így a jogszabály megváltozik – jelentették be szenátorok kedd este Washingtonban.

Bernie Sanders független, vermonti szenátor és Ron Wyden demokrata párti politikus bejelentése szerint a mintegy 500 oldalas törvényjavaslat három pontja ellentétes a szenátus szabályaival, és egyszerű többséggel ebben a formában nem, csak háromötödös szavazással lehetne elfogadni. A republikánusok nem rendelkeznek ennyi mandátummal a kongresszus felsőházában.

A szenátus várhatóan még kedden szavaz az adóreformról, s az így várhatóan már szerda reggel visszakerül a képviselőház elé, s ha ismét elfogadják, az elnök azonnal alá is írhatja.

Az első, keddi szavazáson 227 igen és 203 nem szavazattal fogadták el a képviselők a javaslatot. A demokraták egyként ellene szavaztak, és 12 republikánus politikus sem támogatta a javaslatot.

Donald Trump már szerdán törvényerőre emelheti az adórendszer három évtized óta első átfogó reformját, amely kormányzása első évének legnagyobb törvényhozási sikerét jelentheti.

Donald Trump amerikai elnök
Forrás: AFP

Az adóreform hét végén nyilvánosságra került, végleges tervezete jelentős adócsökkentéseket, egyes adóformák eltörlését és az adórendszer egyszerűsítését tartalmazza.

Legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. Ez a rendelkezés már a jövő évtől hatályba lépne. Az eredeti javaslat szerint 20 százalékra csökkent volna a vállalati nyereségadó mértéke.

A republikánus adócsomag megtartja a személyi és a családi jövedelemadók hatsávos rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. A hat sáv 10, 12, 22, 24, 32, valamint az említett 37 százalékos adózást jelenti. Jelentős mértékben nőnének az egyéni és családi adókedvezmények, de egyes adókedvezmények megszűnnének. Megemelik azt a küszöböt is, amely alatt a családoknak nem kell jövedelemadót fizetniük.

A törvénytervezet jelentős mértékben, legfeljebb 10 ezer dollárra csökkenti az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót.

A tervezet egyszeri adót vetne ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore pénzeket kezelnek. Ez egyébként az olyan hi-tech óriásokat érintené, mint az Apple, a Microsoft vagy a Google-t tulajdonló Alphabet. Eddig ugyanis csak a külföldön szerzett bevételek közül csak azt az összeget adóztatta meg az állam, amelyet ezek a cégek visszautaltak az Egyesült Államokba. Emiatt sok cég összesen több mint 2,5 billió dollárt tart külföldön.

A reformcsomag várhatóan tíz év alatt legalább 1,46 ezer milliárd dollárral növeli az Egyesült Államok jelenlegi, majdnem 20 ezer milliárd dolláros államadósságát.

Demokrata politikusok hevesen támadták a reformtervet, mert szerintük a módosítások a gazdagoknak és nagyvállalatoknak kedveznek, míg az alacsonyabb bevételű amerikaiaknak idővel egyre több adót kell fizetniük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.