BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az import rontja a cserearányt

A behozataligényes beruházások felfutása miatt romlott a gépexport nettó egyenlege, ami a külkereskedelmi mérleget enyhén visszahúzta, bár a mérlegtöbblet még így is meghaladta a GDP 8 százalékát.

A négy negyedéves fizetésimérleg-többlet csökkenésében szerepet játszik, hogy sokáig tartó javulás után a cserearányok 2017 második negyedévétől már kismértékben romlottak, az egyenleg csökkenése azonban döntően a mennyiségekben bekövetkezett változásra vezethető vissza – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) januári Fizetési mérleg jelentésében. 2013 után az exportárak kedvező alakulása és a visszafogott energiahordozó-árak javították a cserearányokat, ami hozzájárult Magyarország külkereskedelmi többletének emelkedéséhez, ez azonban 2016 második felében megfordult, a nyersanyagárak emelkedése a cserearány romlásához vezetett.

Forrás: Shutterstock

Emellett a mennyiségekben tapasztalt csökkenés is mérsékelte az egyenleget. Az egyik legszembetűnőbb változás a szolgáltatásexport bővülésének 2014 óta tartó lassulása, ami a GDP-arányos szolgáltatásegyenleg csökkenését okozta. Nincs olyan területe a szolgáltatásoknak, amely nagymértékben visszaesett volna, vagy felelős lenne az egyenleg romlásáért, az ágazatok stagnálást vagy legfeljebb néhány százalékpontos csökkenést mutattak.

Az apró hatások együtt viszont már lassú, ám érezhető mértékű romlást okoztak a szolgáltatások egyenlegénél, ami értelemszerűen kihatással van a teljes külkereskedelmi egyenlegre is.

Az áruexport és -import területén a kivitel és a behozatal növekedése párhuzamosan zajlott, az egyenleg azonban itt is visszaesést mutat: 2016 harmadik negyedévében még 4,7 százalék volt az áruegyenleg többlete, 2017 azonos időszakára ez 2,6 százalékra csökkent a GDP-hez viszonyítva. Ebben legnagyobb szerepe a gép- és szállítóeszköz nettó exportjában bekövetkezett romlásnak volt. Ez egyebek mellett a közúti gépjárművek iránt megugró hazai kereslet miatt alakult így, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy ebben a lakosság halasztott fogyasztása is szerepet játszhat. A másik tényező a beruházások indikálta gépbeszerzés lehetett, az EU-s forrásokból megvalósuló fejlesztések jelentős részben támaszkodtak a külföldről behozott gépekre.

Nem csak nálunk romlanak a cserearány-statisztikák

Szinte minden régiós országban mérséklődött a cserearány 2016 vége óta, amit jellemzően a belső fogyasztás importigénye és a behozataligényes beruházások felfutása okozott. Magyarországhoz hasonlóan Lengyelországban és Romániában a vegyipar ellensúlyozta a cserearány romlását, Csehországban a feldolgozóipar tudta alátámasztani az enyhe visszaesést.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.