BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csempészek használják ki a venezuelai hiperinflációt

Virágzik a venezuelai–kolumbiai határon átívelő csempészkereskedelem Venezuela egyre súlyosbodó gazdasági problémái közepette. Tavaly 2616 százalékos volt az éves infláció az országban.

Virágzik a venezuelai–kolumbiai határon átívelő csempészkereskedelem Venezuela egyre súlyosbodó gazdasági problémái közepette. A háttérben az áll, hogy a dél-amerikai ország hiperinflációval küzd – a kolumbiai és a venezuelai fizetőeszköz tizennégy hónappal ezelőtt még körülbelül ugyanannyit ért, mostanra azonban a peso már mintegy negyvenszer többet ér, mint a bolivár.

Az ellenzék szerint tavaly 34 százalékkal zsugorodott a venezuelai gazdaság
Forrás: AFP/Carlos Becerra/Anadolu Agency

Tavaly 2616 százalékos volt az éves infláció – jelentette be az ellenzéki nemzetgyűlés. Az eredmény közzététele után Rafael Guzmán nemzetgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Venezuela az egyetlen hiperinflációval küzdő ország a világon, a GDP szabadesésben van, miközben a szomszédos országok rendre növekedést könyvelhetnek el. Kolumbia gazdasága 2017 harmadik negyedévében éves viszonylatban 2 százalékkal bővült a második negyedéves 1,3 százalékos növekedést követően, Brazília pedig ebben az időszakban 1,4 százalékos eredményt könyvelhetett el éves összevetésben, a második negyedéves 0,4 százalékos dinamika után. Guzmán állítása szerint Venezuelában tavaly 34 százalékkal zsugorodott az össztermék.

A kormány egyelőre nem reagált a nemzetgyűlés bejelentésére, ám ez nem újdonság, hiszen már 2015 decembere óta nem tesznek közzé hivatalos inflációs adatot. A Nemzetközi Valutaalap november elején figyelmeztette is a késedelemre az országot, és felszólította a kormányt, hogy hat hónapon belül pótolja a hiányosságokat. A valutaalap tavaly novemberben 2350 százalékos inflációt prognosztizált 2018-ra.

A fogyasztói árak emelkedésének ellensúlyozására Nicolás Maduro elnök januártól 40 százalékkal emelte a minimálbért, múlt héten pedig a kormány kötelező árcsökkentést írt elő több mint 200 szupermarketben. Az elnök intézkedései nem nyújtanak hosszú távú megoldást a gazdasági problémákra, vélekedik számos közgazdász. Maduro azonban más országokat okol a kialakult helyzetért: szerinte a külföldi és a helyi sajtó negatív propagandát terjeszt, a valutát támadások érik, és szabotálják az ország kőolajiparát is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.