BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent az álláskeresők száma

Csaknem 255 ezer volt a regisztrált álláskeresők száma tavaly december végén – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Az álláskeresők száma 6,9 százalékkal csökkent 2016 végéhez képest. Több mint 124 ezer férfinak és csaknem 131 ezer nőnek nem volt munkája.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 112,5 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 44,1 százalék volt a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 128,2 ezer fő (50,3 százalék), felsőfokú végzettséggel 14,1 ezer fő (5,5 százalék) rendelkezett. A középfokú végzettséggel rendelkezők 52,1 százaléka szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, 24,1 százaléka szakközépiskolát, 4,2 százaléka technikumot, 19,6 százaléka gimnáziumot végzett.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Decemberben 141,3 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 43,2 százaléka álláskeresési ellátásban részesült, a többiek (56,8 százalék) pedig szociális jellegű támogatásban.

Az álláskeresők mintegy fele (44,6 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban. A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,7 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (1,4, illetve 1 százalék) rendelkezett, emellett kedvező munkaerőpiaci mutatója volt Budapestnek, Komárom-Esztergom és Pest megyének is.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által használt definíció szerinti a 15–74 éves munkanélküliek száma a 2017. szeptember–novemberi gördülő negyedévben 177,5 ezer főt tett ki, ez 3,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékponttal volt kisebb. Decemberben összesen 43,2 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 8,4 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 7,5 százalékkal csökkent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.