BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dél-Korea maradt a leginnovatívabb

Szingapúr három helyet lépett előre a Bloomberg évente elkészített ranglistáján, amely innovációs teljesítményük alapján osztályozza az országokat. Magyarország tavalyhoz hasonlóan a 27. helyen maradt.

Nem került be az Egyesült Államok a Bloomberg innovációs listáján a legjobb tíz ország közé, amire az elmúlt hat év során nem volt példa. A Bloomberg innovációs indexének elkészítésekor először 200 gazdaságot vizsgáltak és osztályoztak hét kategória alapján, majd kizárták azokat az országokat, amelyek nem biztosítottak adatokat legalább hat kategóriában, így a rangsor 80 szereplősre szűkült. Ebből emelte ki a top 50 innovációs teljesítményt nyújtó országot a Bloomberg.

Az USA a tavalyi kilencedikről a 11. helyre esett vissza idén, miután alulteljesített az oktatás hatékonyságát vizsgáló kategóriában, és a hozzáadott érték előállításában sem jeleskedett. Ez a trend ráadásul a jövőben is jellemző maradhat – vélekedik a washingtoni Informatikai és Innovációs Alapítvány (ITIF) elnöke, Robert D. Atkinson.

Más nemzetek okostechnológiával, meg­felelően finanszírozott fejlesztési politikával hozakodtak elő: kutatás-fejlesztést ösztönző adózási rendszereik vannak, és nagyobb állami támogatást biztosítottak a kutatásokra

– idézi a Bloomberg. Az Egyesült Államokkal ellentétben Japán és Franciaország bekerült a top 10-be: előbbi egy helyet előrelépve a hatodik, utóbbi pedig kilencedik lett a tavalyi 11. pozíció után. Szingapúr a tavalyi eredményhez képest hármat ugrott előre a ranglistán, és ezzel a harmadik helyen végzett. Az ázsiai ország oktatási rendszerével járult hozzá leginkább innovációs előrelépéséhez, és „rendíthetetlen az elkötelezettsége a kutatás-fejlesztés finanszírozását illetően” – fogalmazott Yeo Kiat Seng, a szingapúri Technológia és Dizájn Egyetem professzora.

Dél-Korea idén is a lista élére került, zsinórban az ötödik alkalommal. Az ország a sikerét jelentős részben a Samsung Electronicsnak köszönheti, amely Dél-Korea legértékesebb vállalata. Kína pedig két helyet léphetett előre, és ezzel a 19. lett. „Az USA, Korea és Kína közös pontja, hogy az emberek a fejlesztési folyamat részeként elfogadják a bukást is” – nyilatkozta a CLSA Thailand közvetítői és befektetőcsoport egyik vezetője, Prinn Panitchpakdi.

Az innováció pedig elmaradottabb azokban az országokban, ahol a kultúra a kockázatkerülést hangsúlyozza, és ahol a kutatás-fejlesztés kizárólag teher, nem pedig beruházás

– mondta.

Dél-Afrika és Irán idén újra bekerült a top 50 állam közé, amire 2014 óta nem volt példa. Törökország pedig négy pozíciót ugrott előre a 33. helyre, de Olaszország is négy hellyel végzett előrébb, mint tavaly, a 20. lett. Új-Zéland és Ukrajna négy-négy helyet csúszott vissza, Magyarország pedig a 27. lett, csakúgy mint tavaly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.