BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Donald Trump nagyon büszke

Rekordokat döntő tőzsde, 17 éves mélyponton lévő munkanélküliség, versenyképesen bővülő GDP – Donald Trump első éve alatt nem lehetett panasz a gazdaság teljesítményére. Kérdés, mennyi köszönhető ebből az elnöknek.

A pontosan egy évvel ezelőtt beiktatott Donald Trump a saját érdemének tartja, hogy meglehetősen jól teljesített tavaly az amerikai gazdaság, és bármi legyen is egyébként a téma, minden alkalmat kihasznál arra, hogy nyilvánosan dicsekedjen a tőzsde szárnyalásával és a létrehozott új munkahelyek számával.

A Dow a 2016. november 9-i 18 589 pontról 25 075-re emelkedett ma , ami soha nem látott magasság… A leggyorsabb ezerpontos növekedés a történelemben… Hatezermilliárd dollárnyi vagyon termelődött

– írta a Twitteren január 6-án, és kedden a Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel folytatott tárgyalásán sem felejtette el megemlíteni, hogy a Dow Jones egy időre túljutott a 26 ezer ponton, bár végül ez alatt zárt.

A tőzsde erősödésére is saját érdemeként tekint az elnök
Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Szakértők szerint azonban a tőzsde teljesítménye csak részben köszönhető az új amerikai kormányzatnak. A befektetők kihasználták a világgazdaság meglepően erős növekedését, ami az európai tőzsdéken is jókora nyereségekhez vezetett az amerikai elnökválasztás óta. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a gazdasági szereplők nagy várakozásokkal tekintettek Trump elnökségére, várták, hogy megvalósítsa az ígéreteit, többek között a hatalmas infrastrukturális beruházásokat, amelyekből azonban egyelőre még semmi nem valósult meg. A piac előre beárazta az adóreformot is, amelyet végül az év végén fogadtak el.

Trump szinte naponta felemlegeti azt is, hogy mennyi új munkahelyet teremtettek az Egyesült Államokban elnöksége első éve alatt. „A munkahelyek jönnek vissza Amerikába” az egyik kedvenc mondata. Valóban, tavaly havonta átlagosan körülbelül 160 ezer új munkahely jött létre, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1 százalékra csökkent a tavaly januárban mért 4,8-ről, és 2000 óta a legalacsonyabb. A munkanélküliség azonban nem Trump elnöksége idején kezdett el esni, hanem fokozatosan csökkent a 2009-es recesszió csúcsán mért 10 százalékról, akkor is, amikor még Barack Obama volt a Fehér Házban – emlékeztetett összeállításában a brit Independent. Trump első éve alatt 1,7 millió új munkahelyet hoztak létre, de Bill Clinton idejében ugyanennyi idő alatt ez a szám 2,2 millió, Jimmy Carter alatt pedig 3,5 millió volt. A Forbes szerint kevesebb új munkahely jött létre most, mint Obama elnökségének vége alatt, igaz, ennek részben az alacsony munkanélküliség az oka.

Arra viszont semmi bizonyíték nincsen, amit Trump állít, vagyis, hogy az amerikai vállalatok visszavinnék a termelést külföldről az Egyesült Államokba. Éppen ellenkezőleg, a munkaügyi minisztérium adatai szerint mintegy 93 ezer munkahely szűnt meg tavaly kiszervezés vagy kereskedelmi verseny következtében, ami kissé magasabb, mint a megelőző öt év 87 ezres átlaga.

A GDP éves növekedési rátája 2017 első negyedévében 1,2 százalék volt, majd a harmadik negyedévben 3,2 százalékosra erősödött. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az éves növekedést 2,2 százalékosra becsüli az előző évi 1,5 százalék után, ami a legfejlettebb országokat tömörítő G7-es csoportban a második legjobb eredmény Kanada 3 százalékosra várt bővülése mögött. Az idén már az Egyesült Államok veszi át az első helyet a klubban 2,3 százalékos jelzett növekedéssel. Az elmúlt négy évtizedben azonban csak két elnök volt, akinek az első éve alatt ennél alacsonyabb lett volna a GDP növekedése: George W. Bush 1 százalékkal és Obama, aki a globális válság miatt 2,8 százalékos GDP-csökkenéssel zárta 2009-et. A GDP növekedése mindenesetre elmarad attól „a 4 százaléktól, sőt még többtől”, amit Trump a kampányában ígért.

Trump első évének egyetlen törvényhozási sikere az adóreform elfogadása volt, de azt egyelőre nem tudni, hogy a társasági adó csökkentése élénkíteni fogja-e a gazdaságot, a felszabaduló jövedelem visszakerül-e befektetések formájában – valószínűleg nem, miután több nagyvállalat is előre közölte, hogy inkább kifizeti ezt a pénzt a részvényeseinek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.