BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Marihuánát exportálhat Ausztrália

Megugrott az orvosi marihuánával foglalkozó tucatnyi ausztrál vállalat részvényárfolyama a hírre, hogy a kormány engedélyezni fogja e termékek exportját.

Az Auscann 54, a BOD Australia 39, a Cann Group 35, a Hydroponics 31 százalékkal erősödött csütörtökön – számolt be a Bloomberg. Greg Hunt egészségügyi miniszter reményei szerint az ország akár a világ első számú ellátójává válhat. Ausztrália lesz a negyedik állam Uruguay, Kanada és Hollandia után, amelyik legalizálja az orvosi marihuána exportját, hogy kihasítson magának egy szeletet az 55 milliárd dollárosra becsült globális piaci tortából. A versenybe a tervek szerint hamarosan beszáll Izrael is.

Forrás: MTI/EPA/Eugene Garcia

Ausztráliában egyelőre viszonylag kevés indiai kendert termesztenek, mert használatát csak orvosi célokra engedélyezik, arra is csak tavaly óta. A Sydney Egyetem becslése szerint az iparág mindössze 100 millió ausztrál dollár értékű (78 millió USD). Összehasonlításképp: Kanadában ennek épp a 41-szerese a piac mérete. A kormányzat azonban azt reméli, hogy az export engedélyezése gyorsan felfuttatja majd a termelést. Erre számít Peter Crock, a Cann Group vezetője is, a hazai igények ugyanis erősen korlátozottak, a fogyasztók száma folyamatosan nő ugyan, de egyelőre nagyon kicsi.

A tervet még el kell fogadnia a szövetségi parlamentnek is a februárban kezdődő ülésszakon, de a döntés borítékolható, miután a legerősebb ellenzéki erő, a Munkáspárt is jelezte, hogy igennel szavaz majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.