BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német export és import is meghaladta a várakozásokat

Novemberben a piaci várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a német export és az import és a vártnál nagyobb külkereskedelmi mérlegtöbblet alakult ki.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden közzétett adatai szerint novemberben 116,5 milliárd euró értékben exportált és 92,8 milliárd euró értékben importált javakat Németország. Az export 8,2 százalékkal, az import 8,3 százalékkal nőtt a 2016 novemberihez képest.

Naptári és szezonális kiigazítással az előző havit, az októberit az export 4,1 százalékkal, az import pedig 2,3 százalékkal haladta meg. A piac az export 1,2 százalékos, az import 0,8 százalékos növekedését várta novemberben az előző havihoz képest. Októberben a német export havi összevetésben 0,3 százalékkal csökkent, az import pedig 1,8 százalékkal emelkedett.

Forrás: AFP

A külkereskedelmi mérleg novemberben 23,7 milliárd eurós többletet mutatott az egy évvel korábbi 22 milliárd euró többlettel szemben. Naptári és szezonális kiigazítással a novemberi külkereskedelmi mérlegtöbblet 22,3 milliárd euró lett az előző havi 18,9 milliárd euró után. Elemzők 20,9 milliárd eurós külkereskedelmi többletet vártak novemberre.

Az Európai Unió tagállamaiba 67,9 milliárd euró értékben exportált javakat Németország novemberben, importja pedig 62,1 milliárd euróra rúgott. Az export éves bázison 8 százalékkal, az import pedig 9,5 százalékkal nőtt.

Az euróövezeti tagállamokba 43 milliárd euró értékben exportált javakat Németország novemberben, 9,1 százalékkal nagyobb értékben az egy évvel korábbinál, importja pedig 9,5 százalékkal 41,3 milliárd euróra emelkedett.

A nem euróövezeti uniós tagállamokba 24,9 milliárd eurót tett ki a novemberi német export, ami 6,2 százalékos éves növekedésnek felel meg, az import pedig 20,8 milliárd euró volt 9,6 százalékos növekedéssel.

Az Európai Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelmében Németország 48,5 milliárd euró értékben exportált és 30,7 milliárd euró értékben importált javakat. Éves bázison az export 8,4 százalékkal, az import 5,9 százalékkal növekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.