BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PwC: bővülhet idén a világgazdaság

Minden korábbinál magasabb lesz az energia iránti igény 2018-ban, a G7 országokban pedig a munkanélküliségi ráta 40 éves mélypontra esik vissza – derül ki a PwC Global Economy Watch tanulmányából.

Minden korábbinál magasabb lesz az energia iránti igény, a G7 országokban pedig a munkanélküliségi ráta 40 éves mélypontra esik vissza. A világgazdaság vásárlóerő-paritáson számítva mintegy 4 százalékos növekedést produkál majd 2018-ban, ami jelenértéken számítva 5 ezer milliárd dollárral javítja a globális teljesítményt

– derült ki a PwC Global Economy Watch című új tanulmányából. Eszerint a világgazdasági növekedés fő motorjai – az Amerikai Egyesült Államok, az ázsiai feltörekvő országok és az euróövezet – idén várhatóan a növekedés mintegy 70 százalékát biztosítják, a 2000 utáni időszak 60 százalék körüli átlagával szemben.

A korábbinál lassabb ütemben növekedhet Kína gazdasága
Forrás: AFP

A PwC elemzőinek számításai szerint 2018-ban, csakúgy, mint az elmúlt négy évben, a gazdasági növekedés mértéke az euróövezet peremországaiban meghaladja majd a magországokét, így az euróövezet összességében várhatóan 2 százalék fölötti növekedést ér el. Ezen országok közül Hollandia 2,5 százalék körüli gazdasági növekedése lesz a legmagasabb.

Várakozásaink szerint 2018-ban a globális gazdasági tevékenység a 2011 óta tapasztalt leggyorsabb növekedési ütemet éri el.

Éppen ezért arra számítunk, hogy az idei év egyben a legnagyobb energiaigényű is lesz. Érdekesség, hogy csupán India és Kína várhatóan a globális energiamennyiség 30 százalékát veheti majd igénybe. Emellett a G7 országokban a munkanélküliségi ráta az előrejelzések szerint a 40 éve tapasztalt legalacsonyabb szintű lesz, ami 5 százalékot jelent. A világ népessége idén várhatóan a legkisebb mértékben nő 1950 óta – mondta Osztovits Ádám, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának vezető partnere.

Kína, a világ vásárlóerő-paritás alapján legnagyobb gazdasága, a korábbitól lassabb, de a várakozásoknak megfelelő 6-7 százalékos növekedést mutathat fel 2018-ban. A Kínától gyorsabb ütemben növekvő 17 gazdaság közé tartozik majd India, Ghána, Etiópia és a Fülöp-szigetek, ami szélesebb körű növekedést jelez Afrikában és az ázsiai gazdaságokban. Elemzésünk szerint ebben az évben a tíz leggyorsabban növekvő gazdaság közül nyolc afrikai lehet

– tette hozzá Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának partnere.

A vállalatoknak azonban figyelemmel kell kísérniük néhány olyan lefelé mutató kockázatot mint a Brexit tárgyalások alakulása, a nagyobb gazdaságokban tartott kulcsfontosságú választások és az egyes réspiaci ágazatokban jelentkező protekcionista tendenciák – írja a PwC közleménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.