BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terítéken a vendéglátás

Még ebben a parlamenti ciklusban van esély az áfamix egyszerűsítésére, így az étteremben elvitelre készült ételek forgalmi adója például 22 százalékponttal csökkenhetne – tudta meg a Világgazdaság.

A turizmus-vendéglátásban jelenleg egyszerre él 5, 18 és 27 százalékos áfakulcs is, ami példátlanul nagy mértékű megkülönböztetés az ágazati szereplők, a tevékenységek és egyes termékek között. Még ebben a parlamenti ciklusban van esély az áfamix egyszerűsítésére, így az étteremben elvitelre készült ételek forgalmi adója például 22 százalékponttal csökkenhetne – tudta meg a Világgazdaság.

Forrás: AFP

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: már csak az időpont kérdéses, amikor sor kerül az áfatörvény módosítására, de szakmai konszenzusra épülő reményeik szerint ez hamarosan megtörténhet. Ugyanakkor valószínűleg ebben a parlamenti ciklusban már nem csökkentik tovább a legnagyobb, 27 százalékos sávban maradt közétkeztetési és az idei évtől 18 százalékos szállodai áfát, hiszen az hangsúlyosabb gazdaságpolitikai döntés, mint a vendéglátást uraló áfakáosz rendbetétele.

Így azonos mértékben adózna a helyben készült (most 5 százalék áfával és 4 százalék turisztikai hozzájárulással számolt) és az elviteles (most 27 százalékkal adózó) étel, és nem kellene különböző áfakulcsot alkalmazni például a palackozott üdítőre (27 százalék), illetve a helyben készült limonádéra (5+4 százalék).

A kereskedelmi vendéglátóhelyek január elsejétől a tavalyi 18 százalék helyett már csak 5 százalék áfát plusz 4 százalék turisztikai hozzájárulást számítanak fel a helyben készült ételeikre, de ha a vendég elvitelre rendel ételt, azt már 27 százalékos áfával kötelesek számlázni, kivéve, ha az eredetileg helyben rendelt ételt mégis elcsomagoltatják, mivel a megfelelő áfakulcs használatát az eredeti szándék indokolja. A rendezvényekre kiszállított ételeket is a legmagasabb áfával kell számlázni. Itt is van kivétel, mert kedvezőbb áfa terheli a választékból azokat a fogásokat, amelyek helyben készülnek el, azokra ugyanis a legalacsonyabb áfa alkalmazható.

A palackozott alkoholmentes italok áfája változatlanul 27 százalék, a palackozott ásványvízé is, de ha a vendég helyben készült limonádét kér – például ásványvízből –, akkor az már 5+4 százalékkal adózik.

Gál Pál Zoltán szerint a leghangsúlyosabb döntések már megszülettek, a további lépések már a költségvetésnek sem „fájnak” annyira. Sőt, a központi büdzsében az egyik soron csökkenő bevételt a másik soron, az emelt bérek után befolyó bevételek várható emelkedése kompenzálná.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.