BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassabban bővült az eurózóna magánszektora

Erős ütemben bővült az euróövezeti gazdaság magánszektora februárban is, de lassult a növekedési ütem a januárban elért, közel 12 éves csúcshoz képest, miközben az árnyomások és a foglalkoztatottság ugyancsak jelentősen nőtt – derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 58,5 pontra esett a januári 59,6 pontról, a szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe pedig 56,7 pontra csökkent az előző havi 58,0 pontról – az IHS Markit szerdán közzétett jelentése szerint.

Elemzők mindkét szektorban ennél enyhébb csökkenésre, 59,3, illetve 57,6 pontos értékre számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 57,5 pontra mérséklődött a januári 58,8 pontról, szemben az elemzők által várt 58,5 ponttal.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás lassulását tükrözi.

Forrás: AFP

Kissé veszített lendületéből az euróövezet növekedése, de az ütem így is lenyűgöző mértékű maradt. A régió jó úton halad afelé, hogy az utóbbi közel 12 év legjobb negyedévét mutassa fel.

Az első két hónap BMI-értékeiből arra lehet következtetni, hogy negyedéves összevetésben 0,9 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék január-márciusban – állapította meg Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

A szakértő szerint a kérdés az, hogy a következő hónapokban folytatódik-e a gazdasági növekedés lassulása. Az üzleti bizalom erősödése azonban azt mutatja, hogy a februári lassulás átmeneti jelenség volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.