BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerdán kiderül, milyen évet zárt a magyar ipar

A jövő héten megjelenő makrogazdasági adatok közül a tavalyi ipari termelés és a januári államháztartási adatok számíthatnak a legnagyobb figyelemre, ezen kívül kiskereskedelmi, külkereskedelmi, és turisztikai statisztikákat is publikál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hétfőn közli a KSH a kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberi és egész éves alakulásának első becslését. Tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A múlt év első 11 hónapjában 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest.

Szerdán jelenik meg a tavaly decemberi és a tavalyi egész éves ipari termelés első becslése. Az ipari termelés 3,4 százalékkal nőtt 2017 novemberében az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Tavaly január-novemberben az ipari termelés 5,2 százalékkal emelkedett.

Csütörtökön publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről. Tavaly év végén az államháztartás önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya 1973,9 milliárd forint volt . 2016-ban a deficit 825,0 milliárd forintot tett ki, a két év eltérő alakulását az uniós programokra döntően előlegként folyósított kifizetésekkel indokolta az NGM. Az uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2 százaléka körül lehet.

A KSH szerdán közli a tavalyi egész éves ipari termelés első becslését
Forrás: MTI / Krizsán Csaba

Pénteken közli a KSH a külkereskedelmi forgalom tavaly decemberi és tavalyi egész éves alakulásának első becslését. Tavaly novemberben az euróban számolt export 6,4 százalékkal, az import 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi többlet 84 millió euróval kevesebb, 713 millió euró volt. A múlt év első tizenegy hónapjában 7,736 milliárd euró volt a kereskedelmi aktívum, az egy évvel korábbi 9,235 milliárd euróval szemben. Az export 8,9, az import 11,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérve.

Szintén pénteken jelenik meg a szálláshelyek vendégforgalmának tavaly decemberi és egész éves alakulásáról szóló statisztika. Tavaly novemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,7, a belföldi vendégeké 5,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a szálláshelyek vendégforgalma így 7,1 százalékkal nőtt, ami június óta a legnagyobb növekedés. Tavaly az első 11 hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,7 százalékkal több, 27,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A szállodák szobakihasználtsága 3,5 százalékponttal, 60,2 százalékra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.