BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baljós híreket kapott a kínai gazdaság

Rekordközeli volt a kínai gazdasági aktivitás az első negyedévben, a kilátások azonban már kevésbé kedvezőek, mivel a gazdaság két hajtóereje, az ingatlanpiac és a nyersanyagtermelés bővülése lassul.

A negyedéves elemzéseit amerikai mintára készítő China Beige Book (CBB) kutató és tanácsadó cég, amely mintegy kétezer kínai vállalatot kérdezett, szerdán közölte, bár jelentősek az első negyedévi vállalati bevételek, a feldolgozóiparon kívül valamennyi ágazatban lassult a nyereségnövekedés 2017 végéhez képest, miközben csökkentek a beruházások.

Forrás: AFP/China Out

A kínai gazdaság állapotáról szóló jelentés összeállítói nem tapasztaltak különösebb aggodalmat – az akkor még csak tervezett – amerikai importvámokkal kapcsolatban, sőt, az előrejelzés alapján az ázsiai ország acélipari cégei növelik a termelésüket a bővülő kereslet hatására. A jelenés szerint a kínai acélipari szektor már a nyolcadik egymást követő negyedévben teljes kapacitással működik.

A CBB rámutatott arra, ahogyan lassul az ingatlanpiac bővülése, úgy mérséklődnek a beruházások is az ágazatban és csökken az új lakások építése is.

A jelentés szerint nincs érdemi változás a vállalati hitelfelvételek dinamikájában az első negyedévben annak ellenére, hogy drágultak egyes hitelek.

A megkérdezettek szerint elsősorban az ingatlanpiac lassulása és a hitelköltségek emelkedése mérsékelheti idén a kínai gazdasági növekedést.

A Reuters által korábban megkérdezett elemzők 6,5 százalékos idei gazdasági növekedésre számítanak a tavalyi 6,9 százalék után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.