BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsabb ütemre kapcsolna Putyin

A szegénység felére csökkentését és az egy főre jutó GDP másfélszeresre növelését ígérte Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédében, amelyben programot hirdetett az újraválasztása utáni időszakra.

A következő néhány év döntő fontosságú lesz Oroszország fejlődésére, és meghatározó, hogy az ország miként válaszol a technológiai forradalom kihívásaira – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlament két háza előtt elmondott beszédében, amelyben gyakorlatilag meghatározta következő elnöki terminusának főbb céljait. Oroszországban március 18-án elnökválasztást tartanak, amelyen nagy valószínűséggel a hatalomban tartják majd őt.

Forrás: AFP/Grigory Sysoev/Sputnik

A TASZSZ tudósítása szerint Putyin a következő hat év legfontosabb feladatának a reálbérek megbízható növelését tűzte ki célul, miközben a szegénységet legalább a felére csökkentené. Ma nagyjából 20 millióan élnek szegénységben Oroszországban. Az elnök bejelentette, hogy ebben az időszakban a mostaninál 40 százalékkal nagyobb összeget, 3,4 ezermilliárd rubelt (60 milliárd dollárt) fordítanak majd a családok támogatására és a gyermekvállalás ösztönzésére. Ennek célja a népesség stabil növekedésének biztosítása. Emlékeztetett arra, hogy 2017-ben majdnem 1 millió fővel csökkent az országban a munkaképes korúak száma, és ez a trend folytatódni fog a következő években is, ami jelentősen visszafogja a gazdasági növekedést.

Az állam másik kulcsfontosságú feladata, hogy másfélszeresére növelje az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP) a 2020-as évek közepéig. „Ez nagyon nehéz feladat, de bízom benne, hogy képesek vagyunk rá” – fogalmazott Putyin, és hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaságnak a globális ütemet meghaladó mértékben kell bővülnie ahhoz, hogy az ország áttörést érjen el az előtte álló társadalmi, infrastrukturális, védelmi és egyéb kihívások kezelésében. Közölte azt is, hogy minden évben átlagosan a GDP több mint 4 százalékát fordítják majd az egészségügy fejlesztésére 2019 és 2024 között, „bár egyértelműen 5 százalék lenne a cél”. Ez azt jelenti, hogy abszolút értékben megduplázódnak az egészségügyi kiadások.

Putyin célja, hogy a várható élettartam a következő évtized végére meghaladja a 80 évet, ami jelentős előrelépés lenne a történelmi mélypontot jelentő 2017-es 73 évről. Az elnök programja szerint a következő hat évben az eddigi összeg dupláját, 11 ezermilliárd rubelt (194,4 milliárd dollárt) kell fordítani útépítésekre. Úgy vélekedett, hogy van mód a hitelkamatok csökkentésére, mert a lassuló infláció extra lehetőségeket nyújt az infrastrukturális beruházások növelésére.

A kormánynak új adórendszert is ki kell dolgoznia, hogy támogassa a gazdasági fejlődést, mondta az elnök, és arról is beszélt, hogy a jegybank által kimentett pénzintézeteket újra vissza kell juttatni a piacra. Oroszországnak szélesítenie kell a gazdasági szabadságjogokat és a jogbiztonságot is az üzleti életben, javítania kell a befektetési hangulatot, az állam szerepének pedig fokozatosan vissza kell szorulnia a gazdaságban – emelte ki a beszédből a Reuters.

Putyin a világ egyik adatfeldolgozó és -tároló központjává akarja tenni Oroszországot. A gazdaság digitalizálása keretében 2024-re országszerte mindenütt hozzáférhetővé kell tenni a gyors internet-hozzáférést, mondta, és megígérte, hogy addigra minden 250 fősnél nagyobb településre eljut az üvegszálas kábel, az apró, világtól elzárt helyeken pedig műholdakon keresztül biztosítják majd az internetet.

Erőfitogtatás

Oroszországnak egy sor olyan új, fejlett technológiájú nukleáris fegyvere van, amely az ellenség által felderíthetetlen és elfoghatatlan – üzente, vélhetően az Egyesült Államoknak, Vlagyimir Putyin. Az illusztrációként levetített videoklipekben többek között víz alatti drónokat, interkontinentális rakétákat és hiperszonikus rendszereket mutattak be. „Lássuk be, kudarcba fulladtak az Oroszország megfékezésére tett kísérletek” – jelentette ki az elnök.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.