BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy György: fenntartható változás kell

Most kegyelmi időszak van, Magyarországnak új stratégiát kell építenie, most nagy kanyar jön. Cél, hogy 2030-ra megközelítsük az unió átlagát, 2050-re pedig elérjük Ausztria szintjét – mondta Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) budapesti rendezvényén 450 hazai vállalkozás képviselője előtt.

A legreménykeltőbb a munkarőpiaci fordulat a jegybankelnök szerint, a magyar munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Fordulat történt az adórendszerben is: a jövedelmet terhelő adókról áttértünk a fogyasztási-forgalmi adók felé. Ez a bőség pénzvilága Magyarországon, döntő mértékben a munkaerőpiaci és adórendszeri fordulatnak köszönhetően. A jegybank elnöke szerint minden áron meg kell őrizni az államháztartás egyensúlyát. Elmondta, csökkent az államadósság-ráta is, Magyarország az egyetlen EU tagország, amely 2011 óta minden egyes évben mérsékelte az államadósságot.

A jegybank monetáris fordulatot hajtott végre. A piaci kamatok és az állampapírok hozama is csökkent. Tavaly 600 milliárd forint megtakarítást eredményezett a monetáris kondíciók lazítása, idén ez 750 milliárd forint lehet a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2018. március 6-án.
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hitelezési fordulat történt, tavaly két számjegyű hitelezési állomány növekedés valósult meg. Kivezették a lakossági devizahitel-állományt, növekedés indult meg a gazdaságban, már 2013-tól – sorolta az eredményeket Matolcsy György.

A fenntartható felzárkózás egy összetett folyamat, Matolcsy szerint többre van szükség, hogy eljussunk Ausztria szintjére. A munkaintenzív növekedésről a tőkeintenzív és a tudásintenzív növekedési pályára kell állni, a teljes foglalkoztatás megtartása mellett. Fel kell számolni a társadalmi csapdákat, például a demográfiai csapdát, de alacsony a magyar hozzáadott érték, kevés a szakképzett munkaerő, és termelékenységi gondok is vannak.

A jelenlegi egészségügyi rendszer minőségével nem lehet felzárkózni Matolcsy György szerint. Versengő bankrendszer kell, ami finanszírozza a fenntartható felzárkózási pálya költségeit.

Az MKIK elnöke szerint kifejezetten jó hangulatban valósulhat meg az idei gazdasági párbeszéd, mert nincs olyan mutató a magyar gazdaságban, amit ne lehetne büszkén emlegetni külföldön.

Parragh László azt mondta: cél a fenntartható fejlődés, ez társadalmi kategória, a gazdaság akkor fejlődik, ha a társadalom is. Szerinte fontos a politikai stabilitás, a költségvetési fegyelem, a hatékonyság növelése, a digitális tudás, valamint a bérfelzárkóztatás is. Eredménynek minősítette azokat az intézkedéseket, amelyekkel fehéredett a gazdaság, illetve megszűnt a lánctartozás.

A Széchenyi kártya révén az MKIK óránként 100 millió forint hitelt helyez ki a Kavoszon keresztül a VOSZ-szal egyetemben. Szerinte fontos a kkv-k feltőkésítése, a K+F rendszer megerősítése. Kihívásnak tartja a felnőttképzés megszervezését, fejlesztését, a gyakorlati képzőhelyeket pedig áttenné a kamarához. A szakképzésben cél a készségtanácsok létrehozása is. Parragh szerint erősíteni kell a kamarák híd szerepét a kormány és a gazdasági szereplők között.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.