BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kalifornia megelőzte Nagy-Britanniát

Kalifornia a bruttó hazai terméket alapul véve megelőzte az Egyesült Királyságot, és így a világ ötödik legnagyobb gazdasága lett – írta a CNBC.

Kalifornia bruttó hazai terméke (GDP) 2016-hoz képest 127 milliárd dollárral nőtt 2017-ben, és így meghaladta a 2,7 trillió dollárt – írta pénteken a CNBC a legfrissebb amerikai statisztikai adatokra hivatkozva. Eközben az Egyesült Királyság gazdasági kibocsátása amerikai dollárban mérten – az árfolyam-ingadozás eredményeként is – enyhén csökkent.

A friss adatok azt mutatják, hogy a 40 millió lakosú Kaliforniában újra virágzik a Szilícium-völgyi technológiai szektor, de jól megy a világ szórakoztatóipari központjának, Hollywoodnak is.

Hollywood éjszaka
Forrás: AFP

A mezőgazdaság kivételével minden gazdasági ágazat hozzájárult Kalifornia magasabb GDP-jéhez – mondta Irena Asmundson, a Kaliforniai Pénzügyminisztérium vezető közgazdásza.

A legnagyobb növekedést a pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanágazat érte 26 milliárd dolláros bővüléssel, majd az információs szektor következett 20 milliárd dollárral. A gyáripar 10 milliárd dollárral gyarapodott.

Kalifornia utoljára 2002-ben volt a világ ötödik legnagyobb gazdasága, de 2012-ben a recesszió következtében a 10. helyre esett vissza. Azóta az USA legnagyobb tagállamában 2 millió új munkahely jött létre és a GDP összesen 700 milliárd dollárral emelkedett.

Kalifornia gazdasági teljesítményét most csak az Egyesült Államok, Kína, Japán és Németország GDP-je előzi meg.

Meglepően nagyot nőtt az amerikai GDP

Az előző negyedévinél lassúbb, de a várakozások feletti 2,3 százalékos éves ütemben nőtt az idei első negyedévben az Egyesült Államok bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis április 27-i első becslése szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.