BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB megbírságolta a CIB Bankot

Az MNB az adatszolgáltatási célvizsgálat során megállapított hiányosságok miatt 48 millió, a felügyeleti utóvizsgálatban feltárt jogsértések miatt 11,6 millió forint bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – felügyelési ütemterve részeként célvizsgálatot végzett a CIB Banknál az adatszolgáltatási előírások betartásának, és a szolgáltatott adatok megfelelőségének, analitikus alátámasztottságának ellenőrzésére – olvasható az MNB sajtóközleményében.

A jegybank eljárása során több – elsősorban az adatszolgáltatási rendszert és a kapcsolódó belső szabályozási gyakorlatot érintő – adatszolgáltatási problémát is azonosított a banknál. Emellett a szavatolótőke, valamint a kockázati tőkekövetelmény számítása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Az MNB utóvizsgálatot is végzett a CIB Banknál, illetve az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál, a CIB Lízing Zrt.-nél (CIB Lízing), a CIB Ingatlanlízing Zrt.-nél, a CIB Faktor Zrt.-nél és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nél.

A Magyar Nemzeti Bank épülete
Fotó: VG

Az MNB utóvizsgálata megállapította, hogy a

CIB Bank az informatikai biztonsági és vállalatirányítási tevékenysége során a korábbi felügyeleti kötelezés ellenére nem teljesítette maradéktalanul a vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az MNB emellett több, a korábbi vizsgálattól független hiányosságot is azonosított a banki működésben.

A célvizsgálat és az utóvizsgálat megállapításai alapján a jegybank ma publikált két határozatában kötelezte a CIB Bankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg, s erről – a hitelintézet vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentés megküldésével – számoljon be.

Az MNB az adatszolgáltatási célvizsgálat során megállapított hiányosságok miatt 48 millió, a felügyeleti utóvizsgálatban feltárt jogsértések miatt 11,6 millió forint bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A CIB Lízing, a CIB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Faktor Zrt. és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. utóvizsgálatát a jegybank bírság nélkül zárta le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.