BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Online számlázás: elindult a hivatalnál a kötelező regisztráció

A NAV Online Számla felületén hétfő óta van lehetőség regisztrálni. Ezt annak kell megtennie, aki az adott cég nevében a NAV előtt törvényes képviselőként vagy állandó meghatalmazottként eljárhat.

Mindenkinek regisztrálnia kell a július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázóprogrammal, akár számlatömbben

– közölte a Nemzeti Adó- és Vámhatóság. A NAV Online Számla felületén tegnap óta van mód a regisztrációra ügyfélkapus hozzáféréssel. Annak kell regisztrálnia, aki az adott cég nevében a NAV előtt törvényes képviselőként vagy állandó meghatalmazottként eljárhat.

A számlázóprogrammal történő adatküldéshez úgynevezett technikai felhasználót is létre kell hozni egy jelszóval és a jogosultsági szint beállításával. Ez garantálja, hogy az adatszolgáltató számlázóprogramja a számlák adatait emberi beavatkozás nélkül, időben és szabályosan továbbíthassa a NAV-nak.

A technikai felhasználó regisztrálása után lesznek hozzáférhetők a számlázóprogram és a NAV szervere közötti kommunikációhoz szükséges további technikai elemek.

Regisztrálni július elseje után is lehet, de legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig. A korábbi tesztrendszeri regisztráció nem elég.

Fotó: Lehozcky Péter / Megyei Hírlap

Sztankó Dániel, az RSM Hungary Zrt. vezető adószakértője a Világgazdaságnak elmondta: az online számlázás szabályozása szerint azokat az adatokat kell feltüntetni, amelyek az áfatörvény alapján a számla kötelező elemei, de a NAV más adatokat is kér. Például ha nem azonos a számla kibocsátásának és a számla teljesítésének az időpontja, akkor az utóbbit nem kellene feltüntetni a rendszerben, ám a NAV mégis kéri. Ugyanez vonatkozik a számla típusára, hogy papíralapú vagy elektronikus; akinél ez nincs jól beállítva, könnyen elakadhat a folyamatban, holott a számlázási rendszer beállítása eleve időigényes.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.