BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félmilliárd euró felett a külkereskedelmi többlet

Idén áprilisában a kivitel volumene 12, a behozatalé 16 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint. Az aktívum 517 millió euró volt, amely 282 millió euróval kevesebb a tavaly áprilisinál. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 4,1, a behozatalé 8,7 százalékkal emelkedett.

Áprilisban a kivitel értéke 8,6 milliárd euró (2677 milliárd forint), a behozatalé 8,1 milliárd euró (2516 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export értéke 11, az importé 16 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A külkereskedelmi aktívum 282 millió euróval csökkent éves alapon, az egyenleg 19 millió euróval kevesebb a KSH első becslésében közölt értéknél.

Fotó: AFP

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala az importban nem változott, míg exportban 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,7 százalékkal romlott.

  • A gépek és szállítóeszközök kereskedelme a kivitelben 14, a behozatalban 13 százalékkal növekedett.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 12, az importé 19 százalékkal nőtt.
  • Az energiahordozók importvolumene 36 százalékkal több lett.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 5,2 százalékkal csökkent, az importé 16 százalékkal bővült.
  • Az EU tagállamaiba irányuló kivitel és a behozatal volumene egyaránt 12 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi többlet 52 millió euróval növekedett, és 771 millió eurót tett ki. Az export 81, az import 76 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

    Fotó: KSH

    Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 33 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 334 millió euróval romlott, és 253 millió eurós passzívumot mutatott.

    Az év első négy hónapjában a kivitel értéke 34,7 milliárd euró (10 813 milliárd forint), a behozatalé 32,1 milliárd euró

    (9997 milliárd forint) volt.

    A kivitel volumene 5,8, a behozatalé 7,4 százalékkal emelkedett idén január és április között az egy évvel korábbihoz képest.

    A külkereskedelmi mérleg többlete ebben az időszakban 326 millió euróval csökkent, és 2,6 milliárd eurót tett ki.

    A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban is 0,1 százalékkal csökkent az előző év első négy hónapjához viszonyítva.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.