BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Villámgyorsan hanyatlik az észak-koreai gazdaság

Jelentősen, az utóbbi húsz év legerősebb ütemével, csökkent az észak-koreai gazdaság teljesítménye tavaly a dél-koreai jegybank becslése szerint.

Az észak-koreai hatóságok soha nem közölnek semmilyen hivatalos gazdasági adatot sem, így a különböző információkhoz részlegesen hozzájutó külföldi intézmények csak becsléseket tudnak készíteni.

A szöuli jegybank pénteken kiadott jelentése szerint Észak-Korea bruttó hazai terméke (GDP) 3,5 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest, ami egyértelmű jelzése annak, hogy az atom- és rakétaprogram miatt kivetett nemzetközi büntetőintézkedések keményen visszavetették az amúgy is elszigetelt gazdaság teljesítményét.

A Kim Dzsongun által vezetett ország gazdasága nem teljesített valami jól tavaly
Fotó: AFP

Tavalyelőtt, 2016-ban még 3,9 százalékkal nőtt a kommunista ország gazdasága. A tavalyinál erősebb mértékű csökkenést, akkor 6,5 százalékot, 1997-ben mértek, amikor hatalmas éhínség pusztított Észak-Koreában.

A teljes kibocsátás nagyjából egyharmadát biztosító ipar termelése tavaly 8,5 százalékkal csökkent az energiahordozók hiánya miatt, ami szintén húszéves mélypontot jelent. A mezőgazdaság teljesítménye 1,3 százalékkal, a feldolgozóiparé 6,9 százalékkal, az építőiparé pedig 4,4 százalékkal esett vissza 2017-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.