BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elektronika húzta a hazai ipar szekerét

Júniusban az ipari termelés volumene 4,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,1 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Az ipari termelés volumene 4,2 százalékkal nőtt 2018 júniusában az előző év azonos időszakához mérten. A statisztikai hivatal első becslésében közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,2 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 2,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 36 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 4,3, míg a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,8 százalékkal nőtt.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az ipar belföldi értékesítése 6,7, ezen belül a feldolgozóiparé 7,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

  • Az iparon belül a döntő súlyt (97 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 4,3,
  • a csekély súlyú bányászaté 35 százalékkal nőtt.
  • Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 8,3 százalékkal csökkent.
  • A feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 7,6 százalékkal nőtt, miközben a közúti gépjármű gyártásáé 4,9 százalékkal csökkent.

    A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,6 százalékkal bővült.

    A feldolgozóipari termelésből mintegy 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

    Fotó: KSH

    Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt, 24 százalékot képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,4 százalékkal bővült.

    Tovább folytatódott a termelés bővülése a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 16,9, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 10,5 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

    Az előző havi csökkenés után júniusban 6,1 százalékkal bővült a gyógyszergyártás, főként a kivitel növekedésének köszönhetően, míg a belföldi eladások visszaestek.

    Ötödik hónapja csökken a termelés a feldolgozóipar 5,8 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártásában: a kibocsátás júniusban 15,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a legnagyobb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás (kivéve: légi, közútijármű-motor) jelentős visszaesése miatt.

    Magyarország minden régiójában emelkedett a termelés,

  • a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (8,6 százalék),
  • a legkevésbé Dél-Alföldön (0,6 százalék).
  • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12,5 százalékkal nagyobb volt a 2017. júniusinál. Az új belföldi rendelések 10,2, az új exportrendelések 12,9 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 3 százalékkal elmaradt a 2017. júniusitól.

    Az idei első félévben az ipari termelés 3,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

    Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,6, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 5,7 százalékkal bővült. Az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 8,2 százalékkal Pest régióban emelkedett a volumen, a többi régióban 1,3 és 7,3 százalék közötti növekedést mértünk.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.