BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat várható a vasúti áruszállításban

Napokon­ belül le kell adnia az országos okosmérési mintaprojekt tapasztalatairól készített zárójelentését a KOM központi Okos Mérés Zrt.-nek. A zárójelentés elfogadása esetén a kiépült rendszert öt évig üzemben kell tartani, de nem tudni, hogy ez a társaság dolga lesz-e.

Sajátosságai miatt az átlagosnál nagyobb költséggel és hosszabb vállalási idővel dolgozik a vasúti áruszállítás egyik igen fontos szegmense, de állami céltámogatással életképessé válhat. A tárgyalások megkezdődtek.

Fordulat várható a vasúti áruszállítás mostohagyereke, a csak gazdaságtalanul fenntartható egyeskocsi-szegmens működtetésében. Évi 4,7 milliárd forint veszteség keletkezik ugyanis a területen amiatt, hogy a tevékenység bevételei és támogatásai nem fedezik a kiadásokat. Ezeket a kocsikat nem a szerelvény indulási helyéről kell eljuttatni a célállomásig, hanem az út valamely állomásán kell hozzáilleszteni a vonathoz, illetve leválasztani róla, s emiatt a szerelvényeket az út során többször meg kell bontani, majd új formában összeállítani.

Emiatt nagy a többletköltség, hosszabb a menetidő, és gyengül a versenyképesség. Az irányvonatok ezzel szemben az út közbeni megbontásuk és akár megállás nélkül tehetik meg az útjukat.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Egyes kocsis megbízást ezért egyre kevésbé szívesen vállalnak a vasúti áruszállítók Európában és Magyarországon is – mutat rá a Hungrail Vasúti Egyesület. A szórt küldeményes forgalmat teljesítő vonatok az éves vasúti forgalomnak közel a negyedét teszik ki, azaz 12 millió tonnát, amiből a nemzetközi arány 60-70, a belföldi a maradék. Az utóbbi arányt azonban növelni kellene, mert az egyeskocsi-szolgáltatásnak meghatározó szerepe van a vidék felzárkóztatásában, a kkv-k versenyképességének erősítésében és a stratégiai jelentőségű nagyvállalatok – például az erőművek, acélművek, erdészetek, olajfinomítók – működéséhez szükséges alapanyagok szállításában.

Az említett fordulatot e téren az állami támogatások várható növelése és a tevékenység teljes megújítása jelenti.

A Hungrail megkezdte a tárgyalásokat az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, de még az egyeztetésekre való felkészülés keretében külön munkacsoportot hozott létre, amelyet a MÁV Zrt. és a Rail Cargo Hungaria vezet. A megújítási terv magában foglalja a rendszer bevezetésének műszaki előkészítését, a hálózathoz való hozzáférési pontok növelését, a gördülőállomány és az eszközpark korszerűsítését, a digitalizációs újítások elterjesztését és a technológiai folyamatok felülvizsgálatát. Szükség van új, támogató szabályozási környezetre is, azaz egy céltámogatási rendszerre, továbbá az externális költségek számszerűsítésére, mert e költségekkel összefüggésben keletkezik az említett, évi 4,7 milliárd forint veszteség.

A céltámogatásokról szóló megállapodásban már csak azért is bízik az egyesület, mert Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nemrég a szegmens fontosságáról nyilatkozott.

A Hungrail továbbra is elengedhetetlennek tartja egy vasúti árufuvarozási versenyképességi csomag kidolgozását és megvalósítását – ehhez már javaslatot is készített –, és számít a kormány közreműködésére.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.