BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a magyar gazdaság teljesítménye

Magyarország bruttó hazai terméke 2018 II. negyedévében a nyers adatok szerint 4,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában. A Pénzügyminisztérium továbbra is erős konjunktúrával számol. A béremeléseknek köszönhető a fogyasztás bővülése, ami a gazdasági növekedés hajtóereje volt az idei első fél évben.

A magyar GDP 4,6 százalékkal növekedett 2018 második negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest, jelentősen felülmúlva a 4,1 százalékos piaci várakozást. Az adatközlést nagy bizonytalanság övezte, tekintettel arra, hogy az előzetes várakozások széles sávban (3,6-4,8 százalék) ingadoztak.

A második negyedéves dinamika ezzel további gyorsulást mutat az első negyedéves 4,2 százalékos bővüléshez képest is, amire csak kevesen számítottak.

A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások. 2018 II. negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 0,9 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene.

Fotó: KSH

A gazdasági teljesítmény 2018 I. félévében – a kiigazítás nélküli adatok alapján – 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az elemzői várakozásokat is felülmúlta a növekedés

A Világgazdaság 4,2 százalékos konszenzusát jelentősen, 0,4 százalékponttal múlta felül a friss adat.

A várakozásoknál kedvezőbb lett a GDP-növekedés, de drámai meglepetés nem történt

– értékelte az adatokat a Világgazdaság kérésére Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági elemzője. A bővülés hajtóereje a fogyasztás volt, ami az inflációt jelentősen meghaladó béremeléseknek köszönhetően emelkedhetett dinamikusan, ez a tendencia az év második felében is fennmaradhat.

A fogyasztás húzta a GDP-t
Fotó: Kallus György

A válság előtt hitelből bővült a fogyasztás, most viszont a béremeléseknek köszönhető, így a mostani növekedés fenntartható.

Regős Gábor leszögezte: a folyamatok fennmaradnak, legfeljebb a negyedik negyedéves bázisidőszak miatt lehet enyhe lassulás, idén 4,3 százalékkal emelkedhet a magyar gazdaság teljesítménye.

Nemzetközi szinten is jelentős a növekedés

A Pénzügyminisztérium szerint a gyorsulás mögött elsődlegesen a hatéves bér- és adómegállapodás növekedésserkentő hatása áll, aminek köszönhetően többletjövedelem képződött a gazdasági szereplők számára a béremelések, valamint a szociális hozzájárulási adó, illetve a társasági adó csökkentése következtében.

A minimálbérek emelése hatással volt az egyéb bérek szintjének emelkedésére is, így a 10 százalék fölötti reáljövedelem-emelkedés is jelentősen bővítette a fogyasztást. A lakásépítések száma is számottevő mértékben, 30 százalék felett bővült.

A tőkeintenzív növekedési modellre való áttérés – amit többek között a társasági adó 9 százalékra csökkentése is támogat – nem csak a keresetek felzárkózásához, hanem a beruházások felíveléséhez is egyértelműen hozzájárul.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A minisztérium hozzáteszi, hogy nemzetközi összehasonlításban is kiemelten jól teljesített hazánk:

az Eurostat gyorsbecslése alapján a második negyedévben a tagállamok átlagosan 2,2 százalékkal növekedtek az igazított adatok alapján, így hazánk gazdasági növekedése kétszerese az unió bővülésének.

A 2000-es évek közepén látott gazdasági bővülést az eladósodás finanszírozta, ezzel szemben a mostani fenntartható gazdasági növekedés nem jár az egyensúlyi folyamatok megbomlásával. A Pénzügyminisztérium továbbra is erős konjunktúrával számol, a bizalmi és egyéb gazdasági mutatók kiugróan magas szintje is alátámasztja a pozitív várakozásokat.

Az ING szerint

a GDP-növekedést elsősorban a vártnál jobban bővülő mezőgazdaság okozhatta, valamint az ipar hozzáadott értéke is jobban nőhetett, mint azt a termelési adatok sugallták.

Ez utóbbira magyarázatot szolgáltathat a jelentős bérnövekedés, ami a kibocsátást nem, de az azon belüli hozzáadott-érték arányt növeli. Felhasználási oldalon a legnagyobb hozzájáruló a fogyasztás lehetett, melyet a továbbra is erős bérkiáramlás és magas fogyasztási hajlandóság hajt, de vélhetően a nettó export is pozitív meglepetéssel rukkolhatott elő.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője hozzáteszi:

a növekedési dinamika lemorzsolódása folytatódhat a következő negyedévekben is, persze a mai adatok fényében inkább pozitív meglepetésekre készülhetünk.

Azt is mondta, hogy összességében megvalósulhat a kormányzat által várt 4,3 százalékos gazdasági növekedés 2018 egészében, amit a jelenlegi adatok fényében az ING is reálisnak tart.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.