BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fogyasztás a régió növekedési motorja

A lakossági fogyasztás és a kormányzati beruházások gyorsították régiónk gazdaságait az idei második negyedévben.

Hasonló tényezők alakították a kelet-közép-európai régió második negyedéves gazdasági növekedését: a fő faktorok valamennyi országban a háztartási fogyasztás és az uniós forrásokból fedezett kormányzati beruházások voltak. A cseh, lengyel, szlovák és román gazdaságot az export révén nagyban gyorsította az uniós konjunktúra.

A cseh gazdaság bővült legkevésbé, a 0,7 százalékos negyedéves és a 2,4 százalékos éves alapú GDP-növekedés elmarad az első negyedéves adatoktól.

A 3,1 százalékos munkanélküliség miatt a béremelkedés üteme 6 százalék fölé gyorsult, és bár egyre magasabb a bázis, növekvő tendenciát mutat. A reálbér-emelkedés is érdemi, mivel a jegybank a kamatemelésekkel a célsávban tartotta az inflációt: a pénzromlás üteme júliusban 2,3 százalék volt, az elmúlt egy évben 1,7 és 2,9 százalék között mozgott. A kamatemelések ellenére a versenyszektor hitelállománya nő, Csehország a régió egyetlen olyan gazdasága, ahol a beruházásokban a magánszektor is érdemi szerepet vállalt. A külkereskedelem kicsit visszafogta a gazdaságot, az import jobban bővült az exportnál. A külkereskedelmi mérleg azonban még pozitív, és a folyó fizetésimérleg 1,1 százalékos GDP-arányos többletét sem fenyegeti veszély.

Az olasz Indesit lengyel gyára is emelt a GDP-n
Fotó: AFP

A lengyel gazdaság stabilan bővül, a negyedéves alapú ütem egy, míg az éves 5,2 százalék volt. A béremelkedés stabil, az idén minden hónapban 6,7 és 7,8 százalék közt mozgott. A tendenciát erősíti, hogy a munkanélküliség mélypontra, 5,9 százalékra esett a második negyedév végére. A lengyel jegybank egyelőre nem készül az 1,5 százalékos alapkamat emelésére. Erre nincs is oka, mert az infláció hónapok óta 2 százalékon stagnál, az érdemi reálbér-növekedés sem okozott nagyobb inflációs nyomást. A fogyasztás erősödését jól mutatja, hogy a külkereskedelmi mérleg az idén tartósan negatív, és a tavaly még 0,3 százalékos GDP-arányos folyófizetésimérleg-többlet is deficitessé válhat az év végére.

Szlovákia az első negyedévhez képest 1,1 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest 4,2 százalékkal gyorsult. A lakossági fogyasztás annak ellenére gyarapszik, hogy a szlovák béremelkedés a legalacsonyabb a régióban, a második negyedév végére 3,5 százalékra lassult, és a 2,6 százalékos infláció mellett a reálbér-emelkedés messze elmarad a versenytársakétól. A szlovák külkereskedelem szélsebesen bővül, a kivitel 8 százalékkal, a behozatal 7,8 százalékkal nőtt éves alapon, a mérleg tartósan pozitív. Ennek ellenére a folyó fizetési mérleg deficites, a tavalyi 2,4 százalékos GDP-arányos hiány vélhetően tovább romlik év végéig.

A román gazdasági bővülés hektikus, éves bázison 4,1 százalék volt a második negyedévben, negyedéves bázison 1,4 százalék. A jegybank mellett a kormányzat is igyekszik hűteni a túlfűtöttség jeleit mutató gazdaságot. Az idén már háromszor emeltek alapkamatot, a kormányzati beruházások volumene pedig 1,5 százalékkal csökkent éves alapon az előző negyedéves, csaknem 10 százalékos visszaesés után.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.