BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitart a világ vezető gazdaságainak lendülete

Gyorsult a növekedés a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban a második negyedévben.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn közzétett jelentése szerint április-júniusban az előző negyedévhez képest 1 százalékkal bővült a bruttó hazai termék (GDP) a világgazdasági szintű GDP-érték több mint 80 százalékát előállító csoportban. Az első negyedévben még 0,9 százalékos növekedést mértek.

Fotó: AFP/ Juan Mabromata

Jelentősen gyorsult a GDP-növekedés üteme Japánban, ahol az első negyedévi 0,2 százalékos visszaesést 0,7 százalékos emelkedés váltotta.

  • Az Egyesült Államokban 0,5 százalékról 1 százalékra,
  • Oroszországban 0,4 százalékról 0,9 százalékra,
  • Kínában pedig 1,4 százalékról 1,8 százalékra ugrott fel a növekedési ütem.
  • Jelentős volt viszont a lassulás Törökországban, ahol 1,5 százalékról 0,9 százalékra esett vissza a GDP-növekedés üteme. Dél-Koreában 1 százalékról 0,6 százalékra, Ausztráliában pedig 1,1 százalékról 0,9 százalékra mérséklődött a növekedés.

    Csökkenést mértek Mexikóban és a Dél-afrikai Köztársaságban, előbbiben 1 százalékos növekedés után 0,2 százalékkal, utóbbiban pedig 0,7 százalékos visszaesés után szintén 0,2 százalékkal zsugorodott negyedéves szinten a gazdaság.

    Éves összevetésben stabilan, 3,9 százalékkal nőtt a GDP a G20-csoportban április-júniusban, csakúgy mint az előző két negyedévben.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.