BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Engedékeny Franciaországgal a Moody’s

Bár jövő évi költségvetési tervében a francia kormány megemelte a GDP-arányos államháztartási hiányt, a Moody’s szerint nincs ok az aggodalomra, a reformintézkedések ugyanis később gyakorolnak majd pozitív hatást a gazdaságra.

A Moody’s úgy látja, hogy a múlt héten közzétett 2019-es francia költségvetési terv összhangban van Párizs korábbi ígéreteivel. A kormány számításai szerint a költségvetési deficit jövőre a GDP 2,8 százalékát teheti ki, idén pedig a 2,6 százalékát – az áprilisi stabilitási programjában még 2,4 százalékos értéket vetített előre 2019-re, 2018-ra pedig 2,3 százalékot.

Ez befektetői szempontból aggodalomra adhatna okot azt követően, hogy az Európai Unió csak néhány hónapja, júniusban zárta le a Franciaországgal szemben 2009-ben indított túlzottdeficit-eljárást. Párizsnak eredetileg 2012-re kellett volna a maastrichti kritériumoknak megfelelően 3 százalék alá csökkentenie a hiányt, de végül csak tavaly mérséklődött 2,6 százalékra a 2016-os 3,4 százalékról.

A Macron-kormány célja új munkahelyek teremtése mellett a gazdasági növekedés élénkítése
Fotó: AFP/Pascal Rossignol

A Moody’s azonban nem tartja különösebben aggasztónak a 2019-es államháztartási hiánycél emelkedését.

Bár a költségvetési deficit felfelé módosítása adósbesorolási szempontból negatív hír, ettől függetlenül változatlanul pozitívan értékeljük Franciaország hosszú távú pénzügyi stratégiáját

– áll a hitelminősítő közleményében. A Moody’s kiemelte, hogy a deficit módosítására alapvetően azért volt szükség, mert a kormány immár lassabb GDP-növekedést prognosztizál, mint áprilisban: az új előrejelzésük 1,7 százalék 2018-ra és 2019-re is, a korábbi 2, illetve 1,9 százalékos várakozások után. A hitelminősítő szerint emellett több intézkedés is szerepet játszott abban, hogy emelni kellett a hiánycélt, például a vasúti ágazat reformja és más, munkaügyi lépések. Ezek nélkül idén – a Moody’s számításai szerint – 2,4 százalékos államháztartási hiányt regisztrálhatott volna az ország, jövőre pedig 1,9 százalékosat.

Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes egyfajta önigazolást látott a francia deficitcél emelésében. „Vagyunk annyira szuverén állam, mint Franciaország, és meg is van a pénz az intézkedésekre, így a kiadások végre az állampolgároknak kedvezhetnek” – írta a politikus a közösségi oldalán.

Az olasz kormány végül 2,4 százalékos deficitben állapodott meg 2019-re, és ezt sem 2020-ban, sem 2021-ben nem tervezik csökkenteni.

Az olasz–francia párhuzamot azonban Róma rovására gyengíti az a tény, hogy az olasz GDP-arányos államadósság tavaly 131,2 százalék volt, míg a francia csak 97 százalék.

A jövő évi költségvetési tervvel a Macron-kormány célja új munkahelyek teremtése mellett a gazdasági növekedés élénkítése, ennek érdekében csaknem 25 milliárd euróval szeretnék csökkenteni a háztartások és a vállalatok adóterheit.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.