BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesített a magyar építőipar

Az építőipar valamennyi ágazatában növekedés volt tapasztalható, a megkötött új szerződések volumene is megnőtt.

Az építőipari termelés volumene 2018 augusztusában a nyers adatok szerint 24,4 százaléka meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 10,1, az egyéb építményeké 46,8 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,9 százalékkal bővült az előző havihoz mérten – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzésében.

A KSH szerint 2018 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene emelkedett:

az épületeké 10,1, az egyéb építményeké 46,8 százalékkal. Az épületeknél ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 19,6, az egyéb építmények építésében 56,0, a speciális szaképítésben 9,8 százalékkal bővült.

Fotó: VG / Kallus György

A megkötött új szerződések volumene 4,3 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 13,5 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 4,4 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 58,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 1,7, az egyéb építményeké 79,8 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. Az építőipari termelés 2018. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest 22,6 százalékkal emelkedett.

A drágulást a növekvő költségek okozzák

Tévhit, hogy az újlakásépítések megugrása felelős a kivitelezési költségek számottevő emelkedéséért, azon belül is az alapanyagok drágulásáért és a munkaerőköltségek növekedéséért

– kommentálta Földi Tibor, Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója a KSH adatait.

A másik félreértés a vezérigazgató szerint az, hogy az újlakásárak emelkedése a piacon uralkodó túlkereslettel magyarázható,

valójában a drágulást egyértelműen a költségek növekedése okozza.

Mivel ez a költségoldali nyomás továbbra sem enyhül, a négyzetméterárak emelkedése is folytatódik. „Ha az áfa valóban visszaemelkedik 27 százalékra, az a jelenlegi átlagosan 750 ezer forintos budapesti újlakás-négyzetméterárat egycsapásra 1 millió forint fölé emeli. Többek között ezért is javasolja a Cordia a döntéshozóknak, hogy fontolják meg a kedvezményes áfakulcs megtartását vagy más kedvezményrendszer bevezetését” – mondta Földi Tibor.

Az elmúlt három évben megduplázódott a lakásépítések száma Magyarországon, az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa teljesen átalakította az építkezések ütemét – mondta az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1-en Balogh László hozzátette: a beruházók és lakásfejlesztők 2019 végéig, a kedvezményes lakásáfa lejártáig igyekeznek befejezni az építkezéseket. Azt is mondta, hogy 2015 és 2016 környékén évszázados mélyponton stagnáltak a lakásépítési mutatók, azóta évente több mint 50 százalékkal nőtt a megépült lakások száma.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.