BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Masszív növekedést várnak Londonban

A magyar gazdaság bővülése az idei 4,4 százalék után jövőre 1,5 százalékponttal eshet az Oxford Economics elemzése szerint. Bár a legtöbb előrejelzés dinamizmusvesztést jósol, a kormány 4 százalék feletti növekedéssel számol, amit a versenyképességi csomag támaszthat alá.

Emeltünk a GDP-növekedés előrejelzésén, idén 4,4 százalékkal nőhet a magyar gazdaság – olvashatjuk az Oxford Economics Világgazdaságnak eljuttatott prognózisában. Annak ellenére lehet gyorsabb a dinamika, hogy a külső környezet kevésbé támogatja a bővülést, és a beérkező uniós források révén 2017-hez képest a fiskális mutatók is javulhatnak, valamint a fogyasztás bővülése is jelentősen támogatja a gazdasági növekedést.

Az Oxford Economics besorolása szerint Magyarország befektetői kockázata 4,2 pontos – a tízes skálán a kisebb érték jelenti a kevésbé kockázatos minősítést.

Az elemzés a magyar kötvényeket 3,8 pontra osztályozza, míg a legtöbb fundamentum 4 pontot kapott. A magyar kereskedelem viszont lehúzza az átlagot, 5 pontos minősítést kapott, többek között az erős külföldi energiafüggőség miatt.

Lehúzza az átlagot a kereskedelem állapota az Oxford Economics elemzése sezrint
Fotó: VG / Kallus György

Az elemzés kiemeli, hogy idén 13 százalék felett nőhetnek a beruházások, ami két tényezőnek köszönhető. Az uniótól érkező strukturális fejlesztési pénzek akár a GDP 3 százalékát is elérhetik, ez az építőiparnak 30 százalékhoz közeli lökést is adhat. A versenyképességen javíthat, hogy az elmúlt években 5 százalékponttal csökkentek a járulékok, miközben az unióban Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó kulcsa.

A fogyasztás is erőteljes lesz, ami a reálbérek majdnem két számjegyű emelkedésének tudható be, a lakossági szektor tavalyi, 4,7 százalékos bővülése pedig idén 4,9 százalékra gyorsulhat – ezt a minimálbér emelése, a közszféra bérrendezése hajtja felfelé. A munkaerőpiac feszességét jelzi, hogy a betöltetlen álláshelyek aránya az idei második negyedévben 3 százalék fölé emelkedett a termelő ágazatokban és az építőiparban. A külkereskedelem idén visszafogja a gazdasági növekedést, ami a magas importtal járó belső fogyasztással és a beruházásokkal magyarázható, a folyó fizetési mérleg többlete pedig a GDP 2 százalékára mérséklődhet.

Jövőre 1,5 százalékponttal alacsonyabb – 2,9 százalékos – GDP-bővülést vár az Oxford Economics, amit a kedvezőtlen külső környezet mellett a lassuló reálbéremelések számlájára ír az elemzőintézet. A következő években lecsengő növekedéssel számolnak, középtávon, 2021 és 2025 között pedig átlagosan 1,7 százalékkal emelkedhet a magyar gazdaság teljesítménye. A következő években az elemzők többsége a mostaninál valamivel lassabb fejlődésre számít, a Magyar Nemzeti Bank jövőre 3,5, 2020-ra pedig 3 százalékos növekedést vár. A kormány ennél jelentősen optimistább, ugyanis 2022-ig legalább 4 százalékos GDP-bővüléssel kalkulál a konvergenciaprogram alapján.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.