BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nettó 210 ezer forint felett van az átlagos magyar fizetés

A legmagasabb bruttó átlagkereset 604 800 forint, amelyet a pénzügyi, biztosítási ágazatban lehet megkeresni.

A bruttó átlagkereset 2018. augusztusban 321 200 forint volt, 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2018. január–augusztusban a bruttó átlagkereset 324 300 forint, a nettó átlagkereset 215 700 forint volt, mindkettő egyaránt 11,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással – olvasható a tájékoztatóban.

Augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 321 200 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 331 400 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 213 600 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 222 100 forintra becsülhető. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Fotó: Vémi Zoltán

Január és augusztus között teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 324 300 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 336 300 forint volt.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (604 800 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (209 000 forint).

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 303 700 forint volt. Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 215 700 forint volt. 2018-ban a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 224 200 forintra becsülhető.

Fotó: KSH

A költségvetési és a nonprofit szféra egyes szervezeteinél dolgozók közül mintegy 80 ezer fő – az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8300, illetve 7400 forint.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 11,8, a rendszeres bruttó kereset ennél kisebb mértékben, 11,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához hasonlítva.

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,6 százalékos növekedése mellett a reálkereset 9 százalékkal emelkedett. A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 339 700 forint volt, 11,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,5 százalék volt.

A vártnál kisebb a bérnövekedés

A vártnál gyengébb bérnövekedés elsősorban a közszféra 6,1 százalékos éves alapú növekedéséhez vezethető vissza. Erre a gyenge dinamikára 2016 októbere óta nem volt példa. A kedvezőtlen adat azonban teljes mértékben a nem havi rendszerességű keresetek 73,4 százalékos csökkenéséhez vezethető vissza – közölte Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

A munkaerő iránti kereslet tekintetében az összkép továbbra is kedvezőnek mondható. Az elsődleges munkaerőpiacon 127,8 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, míg a közfoglalkoztatottak száma 46 ezer fővel 114,5 ezerre zsugorodott.

Az elemző szerint a munkaerőért folytatott küzdelem továbbra is felfelé hajtja majd a béreket, de közben a növekvő infláció miatt a reálbérek már nem érik el idén a kétszámjegyű növekedési ütemet, az 9 százalék körül alakulhat 2018 egészében.

A Pénzügyminisztérium szerint 9 százalékkal megnőtt reálkereset egyre nagyobb mértékben segíti a háztartások bevételeinek növekedését, tovább javítva ezzel a magyar családok anyagi helyzetét. A hatéves bérmegállapodásnak, a közszféra életpálya-modelljeinek és a versenyszféra bérfejlesztéseinek köszönhetően 68 hónapja töretlen a reálbérek növekedése Magyarországon – közölte a minisztérium

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.