BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folyamatosan figyeli az MNB, ki próbálja megkerülni az adósságfék-előírásokat

Az év első kilenc hónapjában a kölcsönök harmadánál már hetven százalék felett alakult a hitelfedezeti mutató.

Folyamatosan monitorozzuk a hitelfedezeti mutató (HFM) szabályait megkerülőket, de egyelőre nem látunk rendszerszintű veszélyt – mondta a Világgazdaság kérdésére Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank Makroprudenciális jelentését bemutató tájékoztatón. A

kifejezetten magas, limitközeli mutatóknál is mindössze 8 százalék azoknak a száma, akik – egyébként jogilag tiszta eszközökkel – megkerülik a HFM-szabályt.

Vannak ötleteink, hogyan lehet kezelni, ha rendszerszintűvé hízik a probléma, arról is vezetünk statisztikát, hogy adott hitelhez hány fedezetet regisztráltak” – hangsúlyozta Fáykiss Péter, hozzátéve, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) nem kifeszített, így vannak tartalékai, illetve konzervatív a magyar adósságfék-szabályozás – például csak igazolt jövedelem fogadható el.


Fotó: Földi D. Attila / VG

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a felügyelet eddig is fellépett a káros banki gyakorlattal szemben. A JTM-szabályok betartásával a bankok kivédhetik, hogy az ügyfél megkerülje az adósságfékszabályokat. Szombati Anikó szerint a Központi Hitelinformációs Rendszeren (KHR, régebbi nevén BAR) keresztül a hitelintézetek pontosan rálátnak az igénylő kötelezettségeire.

Egyre jobban megközelítik a hitelfelvételek az adósságfékszabályok felső határát

– mondta Szombati Anikó. A 2018 első három negyedévében felvett összes háztartási hitelszerződés átlagos JTM-értéke 27,8 százalék volt, ami 0,8 százalékponttal magasabb a tavalyi átlagnál. Az emelkedést elsősorban az eleve magas – 40 százalék feletti – JTM-mel rendelkező ügyfelek arányának növekedése okozta.

A lakásvásárlások 46 százalékához volt köthető hitel 2018 harmadik negyedévében, és az év első kilenc hónapjában a kölcsönök harmadát 70 százalék feletti HFM-mel folyósították.

A bankok is megpróbálhatják kikerülni a szabályokat, különösen a hitelfedezeti mutató esetén fordulhat ez elő – fejtette ki az ügyvezető igazgató. Az adósok egy része fedezetlen személyi hitelt vesz fel – jellemzően hat hónappal a jelzáloghitel igénylése előtt –, majd ezt használja fel önerőként, így megkerülve a HFM-szabályokat (ez a megoldás a JTM mértéket növeli). Szombati Anikó szerint a jelzáloghitelt nyújtó bankoknak ezért körültekintően kell eljárniuk.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.