BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kis erőfeszítéssel is csúcsra ért az európai munkaerőpiac

A harmadik negyedévben három és fél éve a legkisebb mértékben nőtt, de így is rekordot ért el a foglalkoztatottak száma az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett kimutatása szerint.

A harmadik negyedévben a végleges kimutatás szerint az előzetes adatokkal megegyező mértékben, 0,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az előző negyedévhez képest mind az euróövezetben, mind az Európai Unióban.

A második negyedévben mindkét régióban 0,4 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma negyedéves bázison, az első negyedévben pedig az euróövezetben 0,4 százalékkal, az EU-ban 0,5 százalékkal.

Az Európai Unióban a harmadik negyedévben elért 239,3 milliós, ezen belül az euróövezeti 158,3 milliós foglalkoztatás rekordnak számít.

A pénzügyi válságot követő foglalkoztatási mélypont, az euróövezetnél 2013 második negyedéve, az EU estében pedig 2013 első negyedéve óta az eruóövezetben 9,6 millióval, az EU-ban 15,2 millióval nőtt a foglalkoztatás.

Fotó: AFP/Marijan Murat/dpa

A legnagyobb növekedést a foglalkoztatottak számában az előző negyedévhez képest Málta érte el a harmadik negyedévben, 0,9 százalékosat. Cipruson és Litvániában 0,8 százalék, Lettországban, Luxembourgban és Szlovéniában 0,7 százalék volt a növekedés. Hollandia 0,6 százalékos,

Magyarország és Portugália pedig 0,5 százalékos – az ötödik legnagyobb – növekedést ért el a harmadik negyedévben a foglalkoztatottak számában.

Negyedéves csökkenést jelentett a foglalkoztatottak számában Észtország, 0,8 százalékosat, illetve Bulgária és Olaszország 0,3 százalékosat, Horvátország és Lengyelország 0,2 százalékosat, valamint Románia 0,1 százalékosat.

Az uniós tagállamok foglalkoztatottsági rátájának növekedése a harmadik negyedévben (az előző negyedévhez mért, szezonálisan kiigazított adatok, az ír adat nem állt rendelkezésre)
Fotó: Eurostat

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,3 százalékkal, az Európai Unióban 1,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben.

A második negyedévben 1,5 és 1,3 százalék volt az éves növekedés a két régióban, az első negyedévben pedig mindkét régióban 1,5 százalék.

A foglalkoztatottak számának éves növekedése a legmagasabb Máltán volt, 4,9 százalékos. Cipruson és Luxembourgban 3,7 százalékkal nőtt a foglalkoztatás a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Szlovénia 2,8 százalékos, Finnország 2,7 százalékos, Hollandia 2,5 százalékos, Magyarország pedig a rangsorban hatodik 2,3 százalékos éves növekedést ért el a foglalkoztatottak számában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.