Tavaly novemberben az előző év azonos hónapjához mérten a zöldségek termelői ára átlagosan 37,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a vöröshagymáé kiugróan, 69 százalékkal nőtt – derült ki a KSH legutóbbi jelentéséből. A drágulást a rendkívüli időjárás miatti jelentős terméskiesés okozta, amely Európára is jellemző volt, így az import nem tudta letörni az árakat.
A hagymatermelés a tavalyi szélsőségek ellenére a kertészet perspektivikus ágazata, a termesztők európai viszonylatban is jó minőségű termék előállítására képesek – tartják a szakemberek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hagymamunkacsoportjának alapvető célja, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor a kereskedők azt, és ne az importot forgalmazzák. Ehhez természetesen a fogyasztókat is meg kell győzni arról, hogy választásukkal a magyar termelőket segítik – áll a NAK közleményében.
A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a minősége a betakarítástól számított öt-hat hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő legyen. Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is friss piaci termékké vált. Itt azok a termelők képesek versenyelőnyt szerezni, akik jobb minőségű árut állítanak elő nagyobb hozammal, emellett tárolókapacitással is rendelkeznek. A hatékonyság az összehangolt tevékenységgel, közös tárolással, kiszereléssel és értékesítéssel növelhető.
A hazai áttelelő hagyma június 10. körül már kapható lesz a piacokon, ezután a magyar vöröshagyma és fokhagyma augusztus végétől egészen januárig–februárig képes ellátni a hazai igényeket. A NAK a szakmai segítségnyújtás mellett a hazai és külföldi piaci információk gazdálkodókhoz való eljuttatásában, a piaci szereplők közötti kapcsolat erősítésében is támogatást nyújt: tervei szerint a közeljövőben egy asztalhoz ülteti a termelőket és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőit.
Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 10-12 kilogramm, fokhagymából pedig megközelítőleg egy kiló. A hazai vöröshagymatermés általában 65-70 ezer tonna, fokhagymából 6-8 ezer tonna terem. A vöröshagyma termőterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent: a területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban mintegy 1470 hektáron termesztettek vöröshagymát – ez 2016-ban még csaknem 2 ezer hektár volt. Ezzel szemben a fokhagyma termőterülete 1169 hektárra nőtt a két évvel korábbi 915 hektárról.
A hagymatermesztés fejlesztése elképzelhetetlen megfelelő öntözés nélkül. A NAK emlékeztet, hogy a hivatalos öntözési szezon április 15-én kezdődik és október 15-ig tart, de – ahogy azt több termőkörzetből is jelezték – a hagymafélék termesztéséhez ezen időszakon kívül is szükséges az öntözés. A főszabály alól az illetékes vízügyi igazgatóság kivételt tehet, a kamarai munkacsoport ennek gördülékenységét is próbálja segíteni. Az áttelelő hagymatáblákon az esetleg későn elkezdett belvízkezelés is jelentős problémákat okoz. A NAK az ezzel kapcsolatos egyeztetésekben is segíteni kíván, képviselve a termelői érdekeket – áll a közleményben.
A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.