BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyien dolgoznak Magyarországon minimálbérért

A hazai vállalati szektorban a munkavállalók több mint 42 százaléka a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kapja – derül ki a Portfolio birtokába jutott pénzügyminisztériumi elemzésből.

Összesen 879 ezer munkavállaló bérét kellett növelni tavaly a vállalati szférában a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt – írja a Portfolio. A portál a Pénzügyminisztérium (PM) becslése alapján azt írja: 443 ezer dolgozót érintett a minimálbér és 436 ezret a bérminimum növelése.

A lap megjegyzi, hogy a PM csak a vállalati szférát vizsgálta – a szakértők szerint az állami szektorban további 230-250 ezer ember lehet, akit érint az emelés. Az elemzés nem terjed ki továbbá a több mint 1 millió önálló vállalkozóra, valamint a 150 ezer fő körüli közfoglalkoztatottra sem.

Fotó: Shutterstock

A mezőgazdaságban foglalkoztatottak közel felét, egész pontosan 48 százalékát érinti a béremelés. A vendéglátásban közel kétharmados azok aránya, akik minimálbért vagy bérminimumot keresnek, az építőipari vállalatoknál pedig a munkavállalók 51 százaléka kapja a legkisebb bért – írja a lap, hozzátéve: az elemzés azzal nem tud mit kezdeni, hogy az adatok milyen mértékben mutatják a feketefoglalkoztatás mértékét, és mennyire a valóban alacsony béreket. Azt ugyanakkor megemlítik, hogy olyan szakmákban jelenleg is sok a minimálbérre bejelentett ember, ahol hagyományosan gyakori a fekete munka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.