BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támogató maradhat a gazdaságpolitika

Több kisebb adócsökkentéssel és sok kisebb állami beruházással serkentheti a kormány a magyar gazdaság növekedését 2019-ben a Világgazdaság által megkérdezett elemzők szerint.

A tavalyi, 2 százalékos európai módszertan szerinti deficit, vagyis az ESA-hiány 1,8 százalékra csökkenhet, és pesszimista szemlélet mellett 3,5 százalékkal emelkedhet a GDP – mondta a Világgazdaság kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője szintén 3,5 százalékos növekedéssel és 1,8 százalékos ESA-hiánnyal kalkulál – ez utóbbi megegyezik a kormány várakozásával –, a maastrichti adósságráta pedig 69,3 százalékra süllyedhet az év végére.

Enyhén expanzív fiskális politikát vár az idén Török Zoltán, a semleges költségvetést nagyjából 1 százalékos deficit mellett érhetnénk el. A belső fogyasztás hajtja a gazdaságot, így ebben az évben is nagyot nőhetnek az adóbevételek – tette hozzá a Raiffeisen közgazdásza.

A kedvezményes tejáfa is élénkíti a gazdaságot
Fotó: Kallus György

Kuti Ákos szerint a tovább csökkenő hiány miatt szűkülő keresletre kell felkészülni. Az elmúlt éveket jellemző prociklikus fiskális politika egyre több anticiklikus jegyet vehet magára. Az MKB Bank vezető elemzője hangsúlyozta, hogy erre azért van szükség, mert az európai üzleti ciklus az érett szakaszába lépett, így különösen nagy figyelem övezi a hazai költségvetési folyamatokat és kilátásokat.

Számos tényező gazdaságélénkítő hatású lesz 2019 folyamán, nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, az év közepétől alacsonyabb lesz a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás adókulcsa, csökkennek a nyugdíjas foglalkoztatás közterhei, csökken az ESL és UHT tej áfája, és a húszezer forint alatti banki utalások illetékmentesek lesznek – sorolta fel a gazdaságserkentő intézkedéseket lapunknak Kuti Ákos. Ezek a lépések összességében lendületet adhatnak a gazdaságnak, és felfelé húzhatják a GDP bővülését is. Az MKB Bank szakértője hozzáfűzte:

a következő évek növekedését a kkv-szektor termelékenységének javítása határozhatja meg, amihez nagymértékben hozzájárulhat a kormány versenyképességi csomagja.

Török Zoltán a fenti felsorolást a katás adózás felső határának emelésével egészítette ki, hozzátéve, hogy nem egy nagy adóváltozás hathat serkentően a gazdaságra, hanem sok kisebb változás és az általánosan csökkenő adóteher lehet támogató a gazdaságpolitika számára.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.