BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is jól teljesít az ipar

2018 novemberében az ipari termelés volumene 4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

2018 novemberében az ipari termelés volumene 4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,5 százalékkal emelkedett.

Fotó: AFP

A növekedéshez a legtöbb feldolgozóipari alág hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása az előző hónaphoz hasonló ütemben nőtt. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása számottevően bővült, és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása is meghaladta az egy évvel korábbit.

Fotó: KSH

A termelés az év első tizenegy hónapjában 3,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent.

Mérséklődhet az év végi GDP-növekedés üteme

A KSH szűkszavú kommentárja alapján a visszafogott teljesítmény nem egy-egy kiemelt ágazatra vezethető vissza, mivel éves alapon a legtöbb feldolgozóipari alág képes volt növekedést felmutatni – mondja Virovácz Péter az ING elemzője. Nagy kérdés, hogy decemberben a hosszú leállás milyen mértékben fogja majd vissza az ipari kibocsátást, de várhatóan az utolsó negyedév gyengébb növekedést mutat majd, mint a harmadik negyedév.

Ezt BMI és az egyéb bizalmi indikátorok alakulása is alátámasztja. Mindezek alapján úgy véljük, hogy a GDP-növekedés üteme némileg mérséklődhetett az év utolsó negyedében. Ami az ipar várható teljesítményét illeti, a 2018-as év nagyjából 3,5 százalékos növekedése után idén 5 százalék körüli bővülésre számítunk az új kapacitások kiépülésével és belépésével, ám előrejelzésünket negatív kockázatok övezik, elsősorban a lassuló külső kereslet nyomán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.