BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszállhat a költségvetési hiány a büdzsé visszautasítása miatt Spanyolországban

Leszavazta a spanyol parlament a szocialista kormány költségvetési tervét, amely fedezetet biztosított volna a korábban bevezetett bér- és nyugdíjemelésekre. A befektetőket egyelőre nem aggasztja a spanyol belpolitikai viszály.

Visszautasította a spanyol par­lament a szocialista kormány 2019-es költségvetési tervét. A hírre a piac érdemben nem reagált, mind az ötéves, mind a tízéves állampapírok hozama az előző napi záróérték körül maradt a szavazást követően, ami arra utal, hogy

a befektetőket a spanyol belpolitikai problémánál jobban aggasztja a Brexit és a technikai recesszióba jutó olasz gazdaság

– nyilatkozta Jean-Christophe Machado, a Natixis stratégája a Reutersnak.

A büdzsé leszavazása gazdasági szempontból súlyos problémákat okozhat, miután Pedro Sánchez kormánya a nyugdíjak 1,6, a közalkalmazotti bérek 2,5 százalékos emeléséről már korábban határozott, és ezekhez az intézkedésekhez nem volt szüksége parlamenti jóváhagyásra. Csakúgy, mint a minimálbér jelentős, 22 százalékos emeléséhez sem. Ezekre a kedvezményekre azonban a fedezetet a 2019-es költségvetési terv biztosította volna, a kormány mintegy 5,6 milliárd eurós többletbevételt remélt idén a személyi és vállalati jövedelemadó, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának tervezett emeléséből.

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez
Fotó: AFP

A terv visszautasítása miatt a GDP-arányos költségvetési deficit akár a 2,2-2,4 százalékot is elérheti idén az eredetileg becsült 1,3 százalékkal szemben

– mondta María Jesús Montero pénzügyminiszter.

Az ING elemzése szerint a belpolitikai bizonytalanság rányomhatja a bélyegét a gazdasági növekedésre – a vállalatok későbbre halaszthatják az esetleges beruházásokat és a munkavállalói létszám bővítését, és akár a lakossági költekezésen is nyomot hagyhat az ország jövőjével kapcsolatos számos bizonytalanság. Emellett várhatóan a globális GDP-növekedés lassulása is visszahúzza a spanyol gazdaságot. A nemzeti statisztikai hivatal, az INE adatai azt mutatják, hogy tavaly 2,5 százalékos volt a spanyol GDP-növekedés, ami az Európai Bizottság szerint idén 2,1 százalékosra lassulhat, míg a jegybank 2,2 százalékos bővülést vetít előre. Az utóbbi kormányzója, Pablo Hernández de Cos azonban leszögezte, hogy a prognózison a belpolitikai események és azok gazdasági hatásai még ronthatnak.

Noha a tegnapi parlamenti szavazás előtt a Reuters még úgy tudta, hogy Sánchez a büdzsé visszautasítása esetén azonnal előrehozott választást jelent be, erre végül lapzártáig nem került sor. Egy hivatalnok arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a miniszterelnök a pénteki kabinetülést követően tesz majd bejelentést, ám az nem derült ki, mivel kapcsolatban.

Az előrehozott választást – ha sor kerül rá – sajtóinformációk szerint április 14-én vagy 28-án tarthatják, vagy az európai parlamenti választással is összevonhatják májusban.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashataja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.