BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ÁSZ felveszi a harcot a korrupció ellen

A korrupció azért is rendkívül ártalmas, mert rombolja az államba vetett bizalmat – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a hatodik nemzetközi integritás szeminárium hétfői nyitókonferenciáján a szervezet közleménye szerint.

Az ÁSZ elnöke ezzel összefüggésben kitért a pártok ellenőrzésére. Elmondta, hogy egyes magyarországi pártok az ÁSZ által feltárt törvénysértések elismerése, a következmények vállalása helyett pártpolitikai indíttatású támadásokat intéznek a független Állami Számvevőszék ellen. Hozzátette: meggyőződése, hogy mindez súlyosan rombolja a demokratikus jogállamba vetett bizalmat.

A szervezeti integritás jól ellenőrizhető területté vált Magyarországon – hangsúlyozta a közlemény szerint Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke. Előadásában rámutatott:

a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító szervezeti integritás elterjesztése egy folyamat, amelyben a számvevőszékeknek kezdeményező és aktív szerepet kell vállalniuk.

Az Állami Számvevőszék ennek jegyében már nemcsak évente felméri, hanem az egyes szervezeteknél ellenőrzi is a korrupciós veszélyek elleni védettséget.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke
Fotó: VG / Kallus György

Az ÁSZ hatodszor rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát, az ötnapos eseményen 16 ország 31 számvevőszéki szakértője vesz részt.

A szervezet közleményében felidézte: 2013-ban az Országgyűlés határozatban támogatta, hogy az ÁSZ vegyen részt a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) tevékenységében, és ahhoz nyújtson szakmai támogatást, kiemelt figyelemmel a magyar külgazdasági stratégiára. Ennek jegyében az Állami Számvevőszék aktív szereplője a számvevőszékek nemzetközi közösségének, folyamatosan megosztja és hasznosítja a megismert legjobb gyakorlatokat. Az elmúlt hat évben 65 ország több mint 200 számvevőszéki szakértője ismerhette meg az ÁSZ korrupcióellenes tevékenységét, integritás programjait – közölték.

Az elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére szervezett, hétfőn kezdődött budapesti szakmai esemény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése, valamint a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban.

A program középpontjában a beszerzéseknek, a közszféra szerződéskötési gyakorlatának és a külső szakértők alkalmazásának integritása áll. A szeminárium ezzel összhangban bemutatja az integritás felmérés 2018. évi megújítását és a legfrissebb felmérések eredményeit, valamint az ÁSZ integritási ellenőrzési módszertanát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.