BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érkeznek az uniós pénzek Brüsszelből

A januári 244,5 milliárd forintos többlet után februárban 177,2 milliárd forintos hiánnyal gazdálkodott az állam – így a kéthavi egyenleg plusz 67,3 milliárd forintra csökkent – közölte a Pénzügyminisztérium.

Februárban is pörgött a gazdaság – erre lehet következtetni az államháztartás bevételeinek növekedéséből: az év első két hónapjában

  • általános forgalmi adóból 274,7 milliárd forinttal,
  • személyi jövedelemadóból 21,8 milliárd forinttal,
  • nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból 40,9 milliárd forinttal,
  • míg jövedéki adóból 21,1 milliárd forinttal
  • több folyt be, mint az előző év azonos időszakában.

    A 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslat az Országház Gobelin termében
    Fotó: MTI / Kovács Tamás

    Az Európai Unió folytatta az utalásokat is, Brüsszel az első két hónapban már 281,4 milliárd forintot utalt át, szemben a tavalyi első kéthavi 2 milliárd forinttal. Ugyanakkor az uniós támogatások nagy részét ki is fizette a kormány: az első két hónapban 200,2 milliárd forint került a kedvezményezettekhez. Ez utóbbiakkal és a hazai indítású programokkal magyarázta a PM, hogy februárban már hiánnyal gazdálkodott az államháztartás.

    Az első kéthavi 67,3 milliárd forintos szufficit az elmúlt évekhez képest jó adatnak számít, hiszen tavaly februárban már 526 milliárd forint volt a deficit, igaz 2017 februárjában 180,4 milliárd forintnyi többlet jött össze – ez az elmúlt 10 éve legjobb kéthavi adata volt. A folytatásról így az év elején a PM annyit árult el, hogy tartják a GDP 1,8 százalékában megszabott hiánycélt.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.