BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól indult a fogyasztási hitelezés

Több mint negyedével emelkedett januárban a háztartások által megkötött fogyasztásihitel-szerződések összege. Változatlanul a személyi kölcsönök uralják a piacot.

Az egy évvel korábbinál 26,7 százalékkal több, 49,3 milliárd forintnyi fogyasztási hitelt vettek fel a háztartások januárban, a folyószámlahiteleket nem számítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A jegybank adatai szerint

a piacot továbbra is a személyi kölcsönök uralják: az új szerződések értéke itt egyetlen hónap alatt meghaladta a 34,2 milliárd forintot, amely amellett, hogy bő egynegyedével több az egy évvel korábbinál, az összes új fogyasztásihitel-szerződés csaknem 70 százalékát adta.


Forrás: MTI / Bruzák Noémi

Figyelemre méltó mértékben, több mint a duplájára emelkedett emellett az áruvásárlási és egyéb hitelek új szerződéseinek mennyisége, megközelítve a 7 milliárd forintos szintet. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél viszont továbbra sincs áttörés: a januárra kimutatott, 4,1 milliárd forintnyi új kihelyezés 4,9 százalékos bővülést takart.

A gépjárműhiteleknél 10,3 százalékos csökkenést mutatott ki éves alapon az MNB, nagyjából négymilliárd forintnyi új szerződés mellett. Nem súlyos mértékben ugyan, de csökkent a folyószámlahitel-szerződések volumene is, ezeknél 301,4 milliárd forintnyi keretet vettek igénybe a háztartások januárban, 3,5 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. (Az utóbbin belül bő 125 milliárdot a kamatozó hitelkártya-követelések adtak.)

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.