BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt százalékkal bővült a magyar ipari termelés

A feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás januári kibocsátása 4,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az ipari termelés volumene 2019 januárjában 4,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 5 százalékkal bővült. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,6 százalékkal emelkedett – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslésében.

Az ipari export volumene 6,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 36 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 10,3, a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé pedig 5,8 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 8,7, ezen belül a feldolgozóiparé 8,6 százalékkal l nagyobb volt az előző év azonos havinál. Az iparon belül a döntő súlyt (94 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 3,7, a csekély súlyú bányászaté 16,4 százalékkal emelkedett.

Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 9,5 százalékkal nőtt, nagyrészt az előző évinél hidegebb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2019. januári átlagos középhőmérséklet 3,6 fokkal alacsonyabb volt a 2018. januárinál).

A feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 4,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közútigépjármű-gyártás volumene 2,3, míg a közútijármű-alkatrész gyártásáé 5,3 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3,2 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása 9,6, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 3,4 százalékkal bővült.

Fotó: AFP

A feldolgozóipari termelésből 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt (26 százalék) képviselő húsfeldolgozás, –tartósítás, húskészítmény gyártása 3,1 százalékkal nőtt, a második legjelentősebb súlyú takarmánygyártás pedig 8,2 százalékkal bővült. Három alágazatban csökkent a termelés, közülük a csekély súlyú dohánygyártás esett vissza a legnagyobb mértékben (19,4 százalékkal).

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal a villamos berendezés gyártása haladta meg az egy évvel korábbit, mindkét értékesítési irányban növekedést mért a KSH.

Nem ment annyira jól a feldolgozóiparnak

Nem érte el az ipari átlagot a közepes súlyú alágak növekedése:

a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 3,1, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 3,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A kis súlyú gyógyszergyártás volumene 3,4 százalékkal l maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a hazai eladások igen kedvezőtlen alakulása következtében.

A legnagyobb mértékben, 9,5 százalékkal a feldolgozóipar 5,6 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártása csökkent,

nagyrészt a legjelentősebb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás (kivéve: légi-, közútijármű-motor) kiugró visszaesése miatt.

A régiók közül csak Nyugat-Dunántúlon csökkent a termelés (2,9 százalékkal). A legnagyobb mértékben, 10 százalékkal Pest régióban emelkedett a volumen, a többiben 2,4 és 9,2 százalék közötti növekedést mértünk. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 4,6 százalékkal nagyobb volt a 2018. januárinál. Az új belföldi rendelések 9,5, az új exportrendelések 3,9 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány január végén 8,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.