BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha ez megvalósul, rá sem lehet majd ismerni a Velencei-tóra

A Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós támogatással valósul meg a Velencei-tavi partfal rekonstrukciója. Az elmúlt évben megindult kivitelezési munkálatok jelenleg is több helyszínen zajlanak. A kedvező időjárás beköszöntével a kivitelező várhatóan egyre több munkaterületen fog egyidejűleg munkát végezni.

A partfal rekonstrukció keretében a Velencei-tó arculatához illeszkedő megoldások valósulnak meg, de javul a part és a vízfelület megközelíthetősége is, ami a későbbi fenntartási munkálatok elvégzéséhez elengedhetetlen – közölte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Beszámolójuk szerint 2018 folyamán megtörtént a tó északi partján lévő vízfolyások sankolótereinek tisztítása, mely elősegíti a hirtelen lezúduló, heves csapadék következtében, a környező területekről érkező törmelék és hordalék lerakódását, kiülepedését.

A fejlesztés továbbá javítja a Csincsa-árkon, a Csónakházi-árkon és a Koldus-árkon keresztül a tóba jutó víz minőségét.

Az Igazgatóság közölte azt is, hogy a tó öbleiben ütemezetten megkezdődött a felhalmozódott lágyiszap eltávolítása, aminek egy részét a már meglévő Cserepes-szigeti zagytéren helyeztek el. A kikotort mederanyag további elhelyezésére a projekt keretében kialakítandó ideiglenes vagy végleges zagyterek biztosítanak lehetőséget. A tervezett öbölkotrások révén eltávolításra kerül az üledékben felhalmozódott, biológiailag hasznosítható szerves anyag jelentős része, ezáltal csökken az algásodás mértéke, javul a Velencei-tó vízminősége.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Hozzátették azt is, hogy a partfal rekonstrukciós munkálatok jelenleg a sukorói VVSI evezős pályánál, a tőle nyugatra lévő Sukorói szabadstrandnál, a Sukorói „0” szelvényű kikötőben, a HIDRO teleptől nyugatra lévő partszakaszon, a Drótszamár (Panoráma) kemping partfalánál, valamint a velencei Déli kanyari kikötő és hajóállomás területén zajlanak. A Velencei csónakkikötőnél befejeződött a hullámtörő elbontása, jelenleg folyamatban vannak az agárdi Park Strand kemping partfalának kiviteli munkái, illetve a Béke utcai kikötő meglévő partvédőművének elbontása is megkezdődött.

További előkészítő munkálatok zajlanak a Cserje és Béke utcai kikötő közötti partszakaszon.

Az Igazgatóság végül hangsúlyozta: a kivitelezés lehetőség szerint az érdekeltek – tulajdonosok, üzemeltetők, strandolók, horgászok – igényeinek maximális figyelembe vételével történik. A tervek szerint a kivitelezés befejezésének időpontja 2021. augusztus 31. lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.